De 24 de ani pe Drumul Crucii, la Lupeni!

Pentru al 24-lea de an consecutiv, la Lupeni se va organiza și în acest an procesiunea religioasă ”Drumul Crucii”, care amintește de patimile lui Iisus Hristos. Primăria și Consiliul Local Lupeni susțin organizarea acestei manifestări.

”Primăria si Consiliul Local al Municipiului Lupeni în colaborare cu SC Comexim R SRL Lupeni vă invită în VINEREA MARE, 14.04.2023, începând cu orele 11.00, la Procesiunea “DRUMUL CRUCII”. Procesiunea va porni de la Biserica Ortodoxă “Sf. Nicolae” Centru Lupeni. Împreună Sărbătorile sunt mai frumoase!”, a anunțat primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.

Oamenii poartă pe umeri o imensă cruce din lemn, pe un traseu lung de exact 10,145 kilometri, pe distanţa cuprinsă între Cimitirul Eroilor din centrul municipiului Lupeni şi Schitul Straja. Pe traseu, pelerinii fac 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţii care conduc cortegiul, citesc din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. La fiecare dintre aceste popasuri există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul către muntele Golgota. Duc cu rândul pe umeri crucea în mărime naturală, sculptată cu imagini reprezentând cele 14 popasuri, având încastrată în ea o bucată din lemnul sfânt al crucii purtate de Hristos. Crucea are o greutate de 100 de kilograme, 4,40 m lungime şi 2,20 m lăţime şi timp de un an de zile va străjui altarul Schitului, pentru ca în Vinerea mare să fie coborâtă la Cimitirul Eroilor pentru a fi apoi readusă la Straja.

Carmen COSMAN – PREDA