Demagogie. Tiberiu Balint își pune public cenușă în cap, dar nu își cere scuze că a băgat mâna în banii hunedorenilor!

Într-un  exercițiu demagogic de imagine, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, condamnat definitiv într-un dosar instrumentat de DNA pentru luare de mită, își cere scuze hunedorenilor pentru ”greșelile din 2017 – 2020”. Nu își cere însă scuze niciun moment pentru faptele din 2013 – 2014, când, așa cum au stabilit procurorii anticorupție, a băgat mâna în banii hunedorenilor din postura de vice în administrația județeană!

Postarea lui Tiberiu Balint vine ca urmare a anunțului conform căruia Mircia Muntean a semnat adeziunea la PNL (informație care a stârnit mare deranj în mediile politice). PNL este același partid din care a fost radiat Balint, anul trecut, după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Să pui egal între el și Mircia Muntean, juridic vorbind, este o eroare. Fostul vicepreședinte al CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, a fost condamnat, în iulie 2022, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. De partea cealaltă, Mircia Muntean și-a ispășit pedeapsa, iar la această oră a rămas doar pedeapsa complementară de a nu candida pentru funcții politice, ceea ce nici nu se va întâmpla. Însă chiar și așa, Mircia este privit drept un adversar redutabil și un bun partener politic, bucurându-se de o largă încredere în rândul cetățenilor.

Tiberiu Balint nu s-a arătat deranjat de prezența lui Mircia Muntean la diverse evenimente, nici când indirect erau asociați vizual, în condițiile în care informațiile dădeau drept sigură intrarea ambilor în AUR, iar Balint ar fi urmat să preia chiar conducerea, adică ar fi lucrat direct cu fostul primar al Devei.

Îl apucă grija și îl roade deontologia abia acum, după ce Mircia Muntean a semnat adeziunea la PNL. Își cere scuze hunedorenilor pentru presupuse greșeli, din 2017 și 2020 (probabil susținerea primarului în exercițiu!) și nu pierde ocazia de a-l ataca pe Florin Oancea, președinte al PNL Deva. Căci Oancea este vinovat pentru radierea lui din PNL, nu? Nu condamnarea penală definitivă recent suferită pentru FAPTE DE CORUPȚIE.

”Ca să ne înțelegem… Eu nu sunt o victima a lui Oancea care m-a radiat din PNL că așa zice statutul… Eu sunt o dovada a caracterului acestui arivist… În alta ordine a ideilor, dupa ce m-am convins de caracterul unui om, în sensul cel mai negativ posibil , poate sa facă echipa cu cine îi dă Universul (Mircia) că eu nu îl mai sprijin. Mai mult, am convingerea că prin coteria pe care a creat-o în Primăria Deva, a dat înapoi orașul cu minim 10 ani. Este povara greșelii pe care o recunosc și voi încerca să o repar în anul electoral care urmează. Prin urmare, atât cât va depinde de mine, voi sprijini un candidat la Primăria Devei care sa aducă cinste orașului nostru. Vă rog să mă iertați pentru greșelile din 2017 și 2020. Chiar am crezut ca fac un lucru bun pentru Deveni!”, scrie pe Facebook Tiberiu Balint.

În tot acest exercițiu de imagine, nu suflă însă niciun cuvânt pentru adevăratele greșeli comise în fața hunedorenilor care l-au propulsat în fruntea Consiliului Județean și cărora le-a trădat încrederea. A recunoscut faptele în fața anchetatorilor și așa nu a ajuns după gratii, dar condamnarea, fie și cu suspendare, rămâne în cazierul lui Balint!

Faptele care l-au transformat în penal pe Tiberiu Balint

În luna iulie 2022, Curtea de Apel Albă Iulia a admis acordul de vinovăție încheiat de Balint cu procurorii DNA și l-au condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni.

Potrivit anchetatorilor, Tiberiu Balint, vicepreședinte al CJ Hunedoara la acel moment, ar fi pretins, în cursul lunii octombrie 2013 de la un om de afaceri suma de 100.000 euro pentru a aproba prelungirea unui contract de execuție lucrări încheiat cu Consiliul Județean Hunedoara, în condițiile în care inculpatul nu avea vreo dispoziție de delegare emisă în acest sens.

Ulterior, în perioada noiembrie 2013 – mai 2014, după semnarea actului adițional, inculpatul Balint Tiberiu Ioan ar fi primit prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care o administra în fapt), în mai multe tranșe, suma totală de 510.000 lei ce reprezenta costul unor presupuse servicii de consultanță de care ar fi beneficiat omul de afaceri.

”În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 510.000 lei, virată de inculpatul Balint Tiberiu-Ioan în contul bancar al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, precizează DNA.

Carmen COSMAN – PREDA