Dosarul de corupție al fostului primar al Lupeniului s-a mutat la Curtea Supremă. DNA a formulat recurs în casație

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să se pronunțe în cazul recursului în casație formulat de procurorii DNA în dosarul în care fostul primar al Lupeniului, Cornel Resmeriță, este judecat pentru abuz în serviciu.

La finele lunii iulie, Curtea de Apel Albă Iulia a dispus încetarea procesului penal deschis pe numele lui Cornel Resmeriță pe motiv că faptele pentru care era judecat s-au prescris. Numai că procurorii DNA, cei care au anchetat cazul, au formulat recurs în casație la Curtea Supremă de Justiție și a avut marți un prim termen de judecată, fiind pe completul de filtru,  care va decide asupra admisibilităţii în principiu a acțiunii.

Pe de altă parte, chiar dacă a scăpat de răspunderea penală prin sentința pronunțată de Curtea de Apel, Cornel Resmeriță, împreună cu fostul său subaltern Alin Condoiu, sunt obligați să plătească în solidar părții civile Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri despăgubiri civile în cuantum de 3.364.144,86 lei. Instanța a mai dispus menținerea sechestrului asigurător instituită prin ordonanța nr. 50/P/2014 din data de 17.02.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea celor doi până la concurența sumei de 3.364.144,86 lei.

De asemenea, cei doi au mai fost obligați, împreună cu Primăria Lupeni, să plătească statului, cheltuieli judiciare în fața primei instanțe, în sumă de câte 6.000 de lei fiecare.

Decizia finală în acest caz este acum la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul primar al Lupeniului a fost trimis în judecată într-un dosar disjuns din celebrul ”Gala Bute”, în care a fost condamnată Elena Udrea pentru fapte care s-au petrecut acum aproape 11 ani.

La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriță Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gărdean Miron Dorel, a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Acest contract a fost atribuit de inculpații Cornel Resmeriţă și Condoiu Cristofor – Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA”, se arată în rechizitoiul întocmit de procurorii anticorupţie.

Mai mult, spuneau anchetatorii, deși cei doi cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale, după cum a reieşit din cercetări. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. 

Carmen COSMAN – PREDA