Drepturile minerilor, aruncate la gunoi de președintele Comisiei pentru muncă, în plenul Senatului. Șoc în rândul senatorilor hunedoreni!

Toată zbaterea din Comisia pentru muncă și protecție socială a Senatului și convingerea colegilor să voteze amendamentele foarte importante pentru mineri de către senatorii Lucica Muntean și Ion Iordache, dar și de liderul minerilor Darius Cîmpean (însoțit de senatorul Cristian Resmeriță) au fost date cu lejeritate la o parte în plenul Senatului.

Amendamentele depuse, mai puțin cele cu stagiul de cotizare, au fost votate de Comisia pentru muncă și protecție socială, fiind incluse în Anexa la Legea Pensiilor și devenind parte integrantă a acesteia.

Avizul Comisiei pentru muncă, așa cum a fost votat după dezbaterile aprinse din comisie, a fost prezentat de senatorul Ion Rotaru (PSD), președintele acesteia.

”Urmare a dezbaterilor care au avut loc cele două comisii au adoptat un raport comun de admitere a proiectului de lege cu majoritatea voturilor senatorilor prezenți, care anexate amendamentele admise, care se regăsesc în Anexa nr. 2 și amendamente respinse care se regăsesc în Anexa nr. 2”, a spus Rotaru.

Senatorul Ion Rotaru - președintele Comisiei pentru muncă
Senatorul Ion Rotaru – președintele Comisiei pentru muncă

După câteva minute, însă, senatorul Rotaru a luat din nou cuvântul și a cerut eliminarea amendamentelor care îi vizează pe mineri: ”Am omis să fac o precizare și v-aș ruga să se ia act de această precizare. Aș dori să scoatem din Raport numerele curente 12, 14 și 21 din Anexa cu amendamente admise. Deci eliminarea acestor numere curente din anexă. Mulțumesc”.

Amendamentul formulat și susținut în plenul senatului de președintele PSD al Comisiei pentru Muncă a stârnit rumoare și nedumerire în sală.

S-a solicitat chiar retrimiterea la comisii a legii din cauză că ”și-au încurcat degetele și creioanele colegii din comisiile de raport. Nu sunt în stare să facă un raport așa cum trebuie”, după cum s-a exprimat un senator USR.

Amendamentul lui Rotaru (PSD) a fost supus totuși la vot și a trecut! Astfel, în Senat minerii au rămas fără drepturile câștigate și aprobate în urma dezbaterilor din Comisia pentru muncă. Ce s-a întâmplat în minutele dintre prezentarea raportului și formularea amendamentului de către senatorul Ion Rotaru rămâne un mister. Cel puțin deocamdată.

La votul final pentru Legea Pensiilor, din care au fost scoase cele trei prevederi pentru mineri, senatorul PNL Lucica Dina Muntean nu a votat deloc, iar PSD Cristian Resmeriță a votat împotrivă!

Conform Legii Pensiilor propusă de ministrul Simona Bucura – Oprescu și votată în Senat, minerii pierd sume importante de bani la ieșirea la pensie, în timp ce vârsta de pensionare ar urma să crească de la 45 la 47 de ani. De asemenea, din Legea 197 au fost eliminate categoriile profesionale de ”mentenanță și asimilate” .

Șapte amendamente au fost depuse în sprijinul minerilor din Valea Jiului și din Gorj, inițiatori fiind senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean și senatorul PNL de Gorj Ion Iordache, care a venit practic în susținerea liderului minerilor din Valea Jiului, Darius Cîmpean. Alături de senatorul Cristian Resmeriță, președintele Sindicatului Muntele a fost prezent marți în Comisia pentru muncă și protecție socială și a luat cuvântul pentru a susține cauza angajaților din minerit.

”Am reușit să treacă Legea 197 în integralitatea ei, prin amendamente, așa cuma fost, adică cu mentenanță și asimilate. Ministerul Muncii dăduse jos mentenanța și asimilatele. De asemenea, am reușit să menținem vârsta de pensionare la 45 de ani, tot prin amendamente. Mai avem o problemă, din punctul meu de vedere, cu modul de calcul, care sperăm să se rezolve în Camera Deputaților, care este for decizional. Trecerea lor a fost foarte deranjantă pentru Ministerul Muncii. După discuții de trei ore ieri, la Ministerul Muncii, astăzi nu am regăsit nimic din ce discutasem noi acolo. Aceste schimbări au fost posibile datorită amendamentelor doamnei senator Muntean și a senatorului Iordache. Le mulțumesc că ne-au ajutat astăzi”, explica, la finalul dezbaterilor în comisie, Președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean.

Luni, legea va fi dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional, iar speranța reprezentanților minerilor este că lucrurile vor fi îndreptate aici.

Carmen COSMAN – PREDA