Fostul primar al Lupeniului, achitat definitiv în dosarul de corupție. Faptele s-au prescris! Are însă o sumă considerabilă de plată

Cornel Resmeriță, fostul primar al municipiului Lupeni, scapă de răspunderea penală în dosarul instrumentat de DNA în care a fost judecat pentru abuz în serviciu. Judecătorii Curții de Apel Albă Iulia au dispus încetarea procesului penal, faptele fiind prescrise deja. Are de plată, însă peste 3 milioane de lei împreună cu fostul lui subaltern, Cristofor Condoiu.

Aceeași sentință ca și în cazul lui Cornel Resmeriță s-a aplicat și pentru Cristofor Alin Condoiu, în timp ce Miron Gărdean a  fost achitat.

Admite apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia, inculpatul Gărdean Miron Dorel și partea civilă Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri împotriva sentinței penale nr. 21/22.02.2021 pronunțate de Tribunalul Hunedoara, în dosar nr. 2038/97/2016. Desființează integral sentința apelată și, judecând cauza în aceste limite: În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală și art. 154 alin. 1 lit. b Cod penal încetează procesul penal pornit împotriva inculpaților Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin pentru săvârşirea infracțiunile de abuz în serviciu. În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală achită inculpatul Gărdean Miron Dorel pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu”, se arată în dispozitivuls entinței pronunțată joi de Curtea de Apel Albă Iulia.

Pe de altă parte, Resmeriță și Condoiu sunt obligați să plătească în solidar părții civile Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri despăgubiri civile în cuantum de 3.364.144,86 lei. Instanța a mai dispus menținerea sechestrului asigurător instituită prin ordonanța nr. 50/P/2014 din data de 17.02.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin până la concurența sumei de 3.364.144,86 lei.

În plus, prin sentința pronunțată astăzi, cei doi mai sunt obligați, împreună cu Primăria Lupeni, să plătească statului, cheltuieli judiciare în fața primei instanțe, în sumă de câte 6.000 de lei fiecare.

În schimb, Miron Gărdean scapă de măsurile asiguratorii luate în faza urmăririi penale, instanța dispunând ridicarea acestora.

Fostul primar al Lupeniului a fost trimis în judecată într-un dosar disjuns din celebrul ”Gala Bute”, în care a fost condamnată Elena Udrea pentru fapte care s-au petrecut acum aproape 11 ani.

La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriță Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gărdean Miron Dorel, a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Acest contract a fost atribuit de inculpații Cornel Resmeriţă și Condoiu Cristofor – Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA”, se arată în rechizitoiul întocmit de procurorii anticorupţie.

Mai mult, spuneau anchetatorii, deși cei doi cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale, după cum a reieşit din cercetări. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. 

Carmen COSMAN – PREDA