Fuge de confruntări?! Vochițoiu s-a prevalat la audieri de dreptul de a nu se ”autoincrimina”

Haralambie Vochițoiu pare să fugă de confruntările directe. Fostul senator hunedorean a refuzat confruntarea cu partea vătămată, din această fază a cercetării, în dosarul în care este acuzat de înșelăciune și încălcarea drepturilor de autor prevalându-se de dreptul constituțional de a nu se autoincrimina în cazul în care ar da vreo declarație. Este a doua oară în acest dosar când Haralambie Vochițoiu refuză să tranșeze adevărul.

În dosar este cercetată și Asociația Centrul Regional pentru Ocuparea Forței de munca și Protecție Socială, al cărei președinte este Adriana Kinsky, cea care conduce în fapt departamentul de proiecte europene al firmelor pe care le controlează Haralambie Vochițoiu, care de ceva vreme se prezintă “consultant pro-bono”. O altă persoană martor în acest dosar, fost președinte al Asociației, trimisă în judecată pentru aceleași fapte alături de Haralambie Vochițoiu si Euro Jobs a prezentat acte medicale, pentru a nu participa la confruntare.

Sursele noastre spun că unii dintre angajații audiați l-ar fi indicat pe Haralambie Vochițoiu ca fiind cel care conduce de fapt Asociația, al cărui fondator este, ba chiar au adus probe în acest sens la dosar aflat în cercetare.

Judecat și pentru fapte de corupție

Pe de altă parte, Haralambie Vochițoiu este judecat și pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA. În data de 5 octombrie, magistrații hunedoreni se vor pronunța pe măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară, un dosar disjuns din lucrarea penală principală, și abia mai apoi se va trece la judecarea pe fondul cauzei.

Procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a firmei controlate direct sau prin interpuși de fostul senator de Hunedoara Haralambie Vochițoiu despre care spun că ar fi folosit documente false pentrua obține fonduri europene. Patru proiecte, în valoare de peste 7,7 milioane de euro sunt în această cauză, iar Vochițoiu împreună cu alți 4 angajați și Euro Jobs SRL sunt inculpați în acest dosar. În sarcina lor s-a reținut comiterea, în forma autoratului și a complicității, a unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: ”În perioada 2010 – 2013, în contextul implementării a patru proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, prin care s-a urmărit implementarea unor măsuri active de sprijinire a persoanelor vulnerabile pe piața muncii, administratorul S.C. Euro Jobs S.R.L, cercetat în prezenta cauză, ar fi depus la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Vest 7, un număr de 29 cereri de rambursare la care ar fi atașat mai multe documente false (rapoarte tehnice de implementare), din care reieșea că toate cheltuielile sunt eligibile, iar informațiile conținute sunt corecte și corespund realității. Din probatoriul administrat în cauză s-ar fi constatat că, în realitate, activitățile cu privire la furnizarea programelor de formare profesională nu s-ar fi desfășurat sau ar fi fost derulate într-un număr mai mic de ore și de cursanți decât cel indicat scriptic. O parte din documentele respective ar fi fost puse la dispoziția administratorului S.C. Euro Jobs S.R.L de către ceilalți inculpați, în calitățile lor de manager proiect respectiv responsabil formare profesională continuă. Prin demersurile de mai sus au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 7.726.611 lei”

Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Carmen COSMAN – PREDA