Grijă pentru familii. Proiect pentru completarea legii privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor susținut de deputatul PNL Vetuța Stănescu

Deputatul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu a inițiat, alături de alți colegi parlamentari, un proiect de lege care vine să completeze legislația privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Practic, în lege se introduce o nouă situație la articolul care stipulează: ”Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în situaţia în care beneficiarii acestei indemnizaţii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu”.

Inițiatorii propun ca în aceeași categorie să se încadreze și beneficiarul care ”primeşte indemnizaţii în calitate de membru al consiliilor de administraţie, calitate dobândită anterior dobândirii drepturilor prevăzute de prezenta lege”.

Parlamentarii vor să repare o nedreptate, așa cum s-a întâmplat și cu alte situații apărute în perioada implementării OUG nr. 148/2005 şi, mai târziu, a Ordonanţei de urgenţă nr.lll din 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, ”au apărut o serie de cazuri particulare pe care, iniţial, legiuitorul nu le-a anticipat: naşterile multiple (gemeni, tripleţi), activităţi profesionale desfăşurate în ţară şi alte state UE, criterii de acordare a indemnizaţiei şi concediului în unele sectoare de activitate sau excepţii constituţionale de la interdicţia de a exercita raporturi de muncă sau funcţii pe perioada concediului (aleşi locali/consilieri locali).

Cele mai multe dintre aceste situaţii au fost reglate prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 164 din 29 noiembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, însă, pe măsură ce părinţi/beneficiari solicită drepturile legale constată că se află în situaţii încă neprevăzute de lege”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Astfel, legiuitorul nu a prevăzut situaţia în care persoana îndreptăţită, la momentul solicitării concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului se află în exercitarea unui mandat de reprezentare într-un consiliu de administraţie. Practic, prin solicitareavconcediului şi indemnizaţiei, beneficiarul este obligat să îşi dea demisia dintr-o funcţie de reprezentare în cadrul unui consiliu de administraţie.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Camera Deputaților și urmează să parcurgă etapele de lucru spre adoptare.

Carmen COSMAN – PREDA