Laurențiu Nistor, ”uns” Cetățean de Onoare în comuna cu nici 100 de suflete

Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a fost ”uns” duminică Cetățean de Onoare al comunei Bătrâna, locul unde nici măcar 100 de suflete nu mai trăiesc, iar media de vârstă depășește 60 de ani. Este considerată cea mai mică, săracă și îmbătrânită localitate din România.

 

Foto: pressalert

Comuna Bătrâna este situată în Ținutul Pădurenilor, un loc cu peisaje care îți taie respirația, dar unde se ajunge cu mare greutate. Tocmai starea proastă a infrastructurii a dus la depopularea zonei, care acum nu mai numără nici măcar 100 de suflete în cele 4 sate componente, iar media de vârstă depășește 60 de ani. Oamenii care trăiesc în acest mic colț de rai nu au dispensar sau medic de familie, nu au școală și o singură dată pe săptămână vine mașina cu pâine, după cum a relatat presa în repetate rânduri

La alegerile din 2020, primarul Radu Herciu, care conduce comuna din anul 2000, se plângea tocmai de starea proastă a unor drumuri și spera să găsească susținere. O fi găsit-o, zicem noi, în condițiile în care, duminică, l-a răsplătit pe președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor (71 de ani) cu titlul de Cetățean de Onoare al acestei comune. Probabil pentru cele 3 – 4 roabe de piatră puse pe drum, după cum spun cei care străbat această zonă.

Pe pagina sa de Facebook, Nistor s-a declarat surprins de festivitate. Adică, înțelegem noi, nu s-a așteptat!

”Organizarea festivității a fost o mare surpriză pentru mine și o mare onoare care mi s-a făcut. Vă mărturisesc că, în câteva rânduri, am fost invitat în comuna Bătrâna să văd locurile de acolo, să mă întâlnesc cu oamenii care încă își mai duc traiul în această parte a Ținutul Pădurenilor. Am tot amânat, din cauza programului încărcat, dar am promis că odată și odată voi merge acolo să văd starea drumurilor de acces și ce mai au de trebuință locuitorii comunei. La insistențele primarului Radu Herciu, am decis de comun acord să mă întâlnesc cu locuitorii comunei în această frumoasă zi de duminică”, scrie Nistor în postarea sa.

O declarație pentru cei mai naivi, probabil, pentru că pentru o astfel de distincție este nevoie de un proiect de hotărâre votat în Consiliul Local, există și un regulament în acest sens, iar conferirea diplomei are loc în cadru festiv. Doar nu își imaginează cineva că se ia repede o coală de hârtie și se printează la imprimantă o astfel de diplomă. În plus, este înștiințată și personalitatea căreia i se decernează titlul, că dacă te refuză, ce faci? Bine, nu credem că e cazul, expuneam doar procedura. Adică nu se rătăcește omul în zonă și, ad-hoc se organizează o festivitate și se decernează un astfel de titlu.

<<(3) Se adoptă cu majoritatea absolută prevăzută la art. 5 lit. cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, a consilierilor locali în funcţie următoarele hotărâri ale consiliului local: (…)k) hotărârile privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al comunei Bătrâna”, respectiv a certificatului de „Fiu/Fiică al/a comunei Bătrâna”>>, se arată chiar pe site-ul Primăriei Comunei Bătrâna.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul primăriei, în comuna Bătrâna ultimul titlu de Cetățean de Onoare a fost conferit în anul 2019 ”domnului Bogdan Toma Petru, ca semn de prețuire și recunoștință pentru neobosita dragoste și talentul cu care promovează muzica populară și tradițiile Ținutului Pădurenilor”. Despre altă distincție similară, pagina administrației publice nu face vorbire.

Carmen COSMAN – PREDA