Luptă cu Romsilva pentru terenurile aferente cetăților dacice!

Și-au dat mâna pentru cetățile dacice. Mai mulți parlamentari, printre care și senatorul PSD de Hunedoara Cristian Resmeriță, au inițiat un proiect de lege care să clarifice regimul juridic al terenurilor aferente cetăților dacice din Munții Orăștiei. Proiectul este susținut și de alți 120 de parlamentari din arcul politic, inclusiv deputatul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu și senatorul PNL de Hunedoara Vasilică Potecă, care au semnat inițiativa.

Cinci dintre cele șase monumente se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Sarmizegetusa Regia este în administrarea județului Hunedoara din 2012, iar ultimele 4 au fost preluate în domeniul public al județului Hunedoara în 2021, însă nici acum regimul juridic al terenurilor aferente acestora ni a fost clarificat din cauza unor probleme întâmpinate pe parcursul demarării procedurilor de preluare și înscriere în cartea funciară. Este vorba despre cetățile Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița.

”Deși prin legislația actuală s-a instituit o derogare de la prevederile Codului Silvic cu privire la terenurile din fondul forestier național pe amplasamentul cărora se află zona de sit a cetăților dacice din Munții Orăștiei și zona de protecție, care se scot definitiv din fondul forestier național, fără plată și fără compensare, Ministerul Mediului/ Romsilva se opun acestor demersuri, motivând că derogarea nu cuprinde și art. 41 din legea nr 46/ 2008 – Codul Silvic”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Acest lucru încearcă acum să-l remedieze semnatarii inițiativei, în scopul protejării și punerii în valoare a acestor monumente de o importanță inestimabilă.

Pe de altă parte, proiectul prevede și preluarea în domeniul public al județului Hunedoara a cetății Fețele Albe, astfel încât să se închidă ”cercul” ansamblului monumental aflat în patrimoniul UNESCO.

”Încercăm să redăm județului patrimoniul cultural, istoric, pentru a putea fi pus în valoare”, a declarat pentru Informația senatorul PSD Cristian Resmeriță.

De precizat că, pentru aceste cetăți dacice Consiliul județean Hunedoara intenționează accesarea unor fonduri nerambursabile, iar unul dintre principalele criterii de eligibilitate este reprezentat chiar de apartenența bunului/terenului pe care se va realiza investiția. La domeniul public de interes județean.

Carmen COSMAN – PREDA