Lupta cu virusul, dublată de lupta cu mentalitățile! În plin val IV, medicii se uită cu îngrijorare spre valul V de COVID

Valul patru al pandemiei de COVID -19 nu s-a încheiat și deja ne pregătim de valul 5, iar medicii de la Spitalul de Urgență Petroșani, care de aproape doi ani sunt în prima linie, se luptă cu minutele pentru fiecare viață.

Sunt cazuri grave care ajung la spital, pacienți care stau până în ultimul moment înainte să ceară ajutorul medicilor, iar mai apoi așteaptă chiar și la Unitate de Primiri Urgențe eliberarea unui pat la ATI. În tot acest timp, cadrele medicale trebuie să se lupte nu doar cu virusul nemilos, ci și cu mentalități, cu neîncrederea în sistemul sanitar, indusă pe diverse căi de comunicare, sau în tratamentul administrat în spital în lupta cu SARS – CoV – 2.

Sunt realitățile acestui moment rememorate, luni, de medicii de la SUP, odată cu decernarea Diplomelor de Excelență de către Primăria Municipiului Petroșani, în semn de respect și prețuire pentru acești ”Oameni care salvează oameni”.

Secția ATI este, probabil, cel mai greu încercată. Aici vin pacienții în stare gravă și fiecare caz este o luptă pentru viață.

Dr. Mara Suditu, șef Secție ATI: ”Nu a fost ușor (n.r. în toată această perioadă). Am avut inițial 6 paturi pe ATI în valul 4. Ulterior 8 paturi de Terapie Intensivă, pline toate. Chiar și acum avem încă o pacientă în stare gravă pe ATI cu COVID. A fost o luptă. Valul IV a fost altfel decât au fost precedentele valuri pentru pacienții de pe Terapie Intensivă. Erau forme foarte grave, veneau foarte târziu. Încet – încet am învățat și acest tip de virus și zic eu că am avut și cazuri care au mers bine. (…) Mulți dintre noi ne-am îmbolnăvit în această perioadă, dar ne-am întors la locul de muncă”.

Unii dintre pacienți au așteptat la UPU eliberarea unui pat pe Terapie Intensivă, conform Ordinului subsecrteraului de stat Raed Arafat, șeful DSU. Iar asta a presupus o foarte bună colaborare între secțiile SUP.

”Pacienții care nu aveau loc în ATI se internau pe ATI fără loc și rămâneau în Urgență, cei care aveau nevoie de ventilație non – invazivă și am avut și 11 pacienți de toți: 8 ai noștri și 3 în Urgențe. Am colaborat foarte bine cu Unitatea de Primirii Urgențe. Practic, am fost cu toții, cu toate secțiile din spital, o echipă. Ne-am unit mai mult decât am făcut-o în ultimii ani”, a explicat medicul Mara Suditu, șeful secției ATI.

Grav este că, pe lângă lupta pentru viață, medicii au trebuit să lupte și cu mentalitățile. Nu neapărat ale pacienților, care erau în stare mult prea grav pentru a refuza sau nu un tratament, cât cu cele ale aparținătorilor acestora, după cum precizează chiar șeful secției ATI de la Spitalul de Urgență Petroșani: ”Pacienții în sine erau în stare mult prea gravă ca să fie conștienți că refuză sau nu. În schimb, aparținătorii lor, rudele, cu care noi am vorbit la telefon au dorit să nu le dăm oxigen…Ceea ce se întâmplă la nivel de țară se întâmplă și la noi. Noi am încercat să le explicăm de fiecare dată, gravitatea situației. Nu înțelegeau de ce, dacă în Urgență are saturație de 90%, de ce pe Reanimare nu mai e bine. Noi le-am explicat că un pacient care în Urgență este bine pleacă acasă, cu o scrisoare medicală, nu se internează în Terapie Intensivă și că orice pacient care vine în Terapie Intensivă este un pacient în stare foarte gravă, care are nevoie de ventilație non – invazivă sau invazivă. Plus că am încercat să le explicăm că această formă din valul IV este altfel, adică după câteva zile de aparentă stabilitate, starea pacientului se poate degrada brusc și trebuie pacientul intubat, pus pe ventilator. Am avut pacienți pe care am reușit să-i salvăm. Nu foarte mulți, din păcate, pentru că forma de boală a fost foarte gravă. Noi am avut afectări pulmonare toate peste 75 – 80%. Restul nu vin in terapie Intensivă. Toți pacienții noștri au fost în stare foarte gravă și toți au avut nevoie de ventilație mecanică”.

Lupta cu Long  COVID

Între timp,  a mai apărut o provocare medicală, de care vorbește și Organizația Mondială a Sănătății: Long COVID. Practic, chiar dacă virusul dispare din organism, în urma lui rămân o mulțime de sechele. Sunt pacienți care ies din boală cu aproape toate organele afectate. Statisticile arată că aproximativ că 80% dintre bolnavi rămân cu simptome pe termen lung.

”În ultimele săptămâni a fost tot mai bine. Am avut tot mai mulți pacienți pe care am reușit să-i salvăm. Problema este că există Long COVID. Foarte mulți pacienți reușesc să se negativeze post – COVID, dar rămân cu formă severă de afectare pulmonară și de foarte multe ori fac suprainfecții pulmonare. Nu neapărat în spital. Ei pot pleca acasă, iar acasă se agravează starea de sănătate de multe ori, vin în forme grave și decedează. Am avut și această situație. Este boala post-COVID pe care acum începe să o învățăm fiindcă nu a existat până acum doi ani”,a  precizat dr. Mara Suditu.

În plin val IV, medicii de la Petroșani se pregătesc de valul 5. Pe lângă tulpina Delta, care în România a făcut ravagii, a fost detectată varianta OMICRON, care dă fiori întregii planete prin rata mare de răspândire și a multitudinii de mutații dezvoltate.

Medicii ne sfătuiesc să ne vaccinăm. Este la ora actuală singura șansă reală, dovedită științific, de a nu dezvolta forme severe ale bolii și pentru a nu mai pune presiune pe sistemul sanitar și așa greu încercat. Poate fi diferența dintre viață și moarte!

Carmen COSMAN – PREDA