Minerii din Valea Jiului amenință cu proteste!

Minerii din Valea Jiului demarează acțiunile de protest. Sunt nemulțumiți atât de salariile pe care le iau, cât si de noua Lege a Pensiilor care, în forma votată de senatori, îi dezavantajează.

Potrivit președintelui Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean, noua Lege a Pensiilor presupune pentru mineri mărirea vârstei de pensionare și micșorarea cuantumului pensiei în condițiile în care minele se închid.

”Un miner care a lucrat 25 de ani în abataj astăzi iese la pensie cu 8000 de lei, dar pe noua lege noul cuantumul este de 4800 lei. De asemenea, minele și termocentrala ni se închid, dar ni se prelungește vârsta de pensionare cu doi ani de zile. Păi unde să lucram? De asemenea, avem mărirea vârstei de pensionare la doamne, care ajunge la 65 de ani. Noi avem doamne care încarcă cărbune în vagoneți”, spune Darius Cîmpean.

Conform legii pensiilor votată de Senat minerii pierd sume importante de bani la ieșirea la pensie, în timp ce vârsta de pensionare ar urma să crească de la 45 la 47 de ani. Legea va fi dezbătută la începutul săptămânii viitoare în Camera Deputaților, iar minerii au speranță că lucrurile vor fi îndreptate aici. Până atunci minerii vor începe de joi protestele, la fiecare unitate minieră ce aparține de Complexul Energetic Valea Jiului. “

”Am hotărât împreună cu Consiliul de Coordonare al Sindicatului Muntele că mâine (nr: joi), la fiecare sucursala componentă a Complexului Energetic Valea Jiului, la ora 13.00, toți angajații să fie prezenți într-un protest prin care să tragem un semnal de alarma asupra problemelor ce apar în cazul în care Legea Pensiilor va trece și de Camera Deputaților. Aceste proteste vor fi făcute după ce personalul din subteran va fi ieșit din mină și în timpul pauzei de masă pentru partea de suprafață. Este un prim semnal de alarmă, după care vom vedea după ziua de luni ce vom face. Luni sunt dezbaterile în comisii în Camera Deputaților, după care se întrunește plenul. Vom încerca să fim prezenți și noi, sper să și reușim, cum am fost și la Senat”, spune Darius Cîmpean.

Marius MITRACHE

(Foto: 60m.ro)