Minerii, omagiați la Petroșani de ziua lor

A devenit deja o tradiție la Petroșani ca, în data de 6 august, când se sărbătorește Ziua Minerului, truditorii din subteran să fie omagiați în Parcul ”Carol Schreter.

Și anul acesta momentul a fost marcat printr-o ceremonie de depunere de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru condiții decente de viață și de lucru. Totodată au fost celebrați și cei care duc mai departe tradiția mineritului în această zonă.

”Astăzi, 6 august, este Ziua Minerului, este sărbătoarea noastră de suflet a celor din Valea Jiului. Valea Jiului s-a dezvoltat și există datorită cărbunelui. Acest aur negru, al nostru, nu ni-l poate lua nimeni și care a dus la dezvoltarea acestei țări în ultima sută de ani.
Dacă privim contextul geopolitic actual, România are o datorie față de Valea Jiului, are o datorie de a ajuta această zonă care are aceste probleme, dar nu din cauza noastră, ci din cauza conjuncturii istorice și a ceea ce s-a întâmplat de la Primul Război Mondial încoace.
O astfel de datorie are și Uniunea Europeană pentru cele 12 țări în care mai există minerit. Dezvoltarea economică și socială a României s-a bazat pe această industrie a cărbunelui”, a subliniat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, în discursul susținut în fața audienței.

În data de 6 august este marcată, în fiecare an, Ziua minerului, pentru a comemora minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929, dar şi victimele accidentelor de muncă din minerit.

La manifestările din acest an a fost prezent și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Carmen COSMAN – PREDA