”Ministerul Energiei trebuie să prioritizeze sprijinirea producţiei de energie autohtonă, atât electrică, cât şi termică” – senatorul Lucica Dina Muntean

Senatorul PNL Lucica Dina Muntean îi solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prioritizeze sprijinirea producţiei de energie autohtonă, atât electrică, cât şi termică, mai ales în actualul context.

Într-o interpelară adresată ministrului Emergiei, parlamentarul hunedorean îl întreabă pe oficialul din Energie care sunt investițiile prevăzute pentru minele Livezeni şi Vulcan în următoarea perioadă și, mai ales, care ar fi graficul prin care aţi putea finanţa achiziţionarea unui complex mecanizat modern la Mina Livezeni, ce ar putea asigura o cantitate mai mare de cărbune, astfel încât Termocentrala Paroșeni să poată funcţiona 7 zile din 7. Totodată, Lucica Dina Muntean – senator PNL, vrea să știe care este strategia Ministerului Energiei în următorii ani pentru sprijinirea sectorului minier autohton.

Termocentrala Paroşeni funcționează doar 2 zile din 7, din lipsă de huilă, deși cererea de cărbune energetic de pe piață este mult mai mare. Din păcate, la nivelul mineritului din Valea Jiului nu s-au mai făcut investiții reale de zeci de ani, iar minerii de la Livezeni folosesc în procesul de producţie un complex mecanizat fabricat în anii 1970. sprijinite pentru implementarea unui progra De asemenea, minele Vulcan şi Livezeni nu se află pe program de închidere şi pot fi investiţional fără ca ţara noastră să intre sub incidența Directivei 787 a Uniunii Europene. De exemplu, grupul energetic de la Paroşeni are nevoie, potrivit cifrelor oficiale, în medie, de circa 2.000 de tone de huilă pe producţia livrată în prezent de sucursalele miniere din cadrul Complexului zi. Din zi. Din ara este imposibil de asigurat necesarul, astfel că, la această oră, Prelve Energetic Termocentrala pa funcţionează doar 2- 3 zile pe săptămână, în lipsa huilei necesare.

În aceste vremuri dificile din punct de vedere energetic atât la nivel naţional, cât mai ales internaţional, consider că este absolut necesar ca economia noastră să se orienteze spre cărbunele pe care îl avem în subteran, iar Ministerul Energiei să prioritizeze sprijinirea producţiei de energie autohtonă, atât electrică, cât şi termică.

În acest context, domnule Ministru, vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: 1. Care sunt investițiile prevăzute pentru minele Livezeni şi Vulcan în următoarea perioadă?

2. Care ar fi graficul prin care aţi putea finanţa achiziţionarea unui complex mecanizat modern la Mina Livezeni, ce ar putea asigura o cantitate mai mare de cărbune, astfel încât Termocentrala Paroșeni să poată funcţiona 7 zile din 7?

3. Care este strategia Ministerului Energiei în următorii ani pentru sprijinirea sectorului minier autohton?”, arată senatorul PNL Lucica Dina Muntean în interpelarea adresată ministrului Energiei.

Carmen COSMAN – PREDA