Ministerul Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în Dosarul ”Euro Jobs Petroșani – Haralambie Vochițoiu”. Cum sunt atrase fondurile europene

La începutul lunii septembrie se va judeca dosarul în care fostul senator Haralambie Vochițoiu este acuzat de DNA de fapte de corupție cu fonduri europene. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a formulat cerere pentru a se constitui parte civilă, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, iar Tribunalul Hunedoara a amânat judecata pentru data de 7 septembrie.

Între timp, ajung în spațiul public tot mai multe informații despre modul în care, prin firmele pe care le controlează, fostul senator hunedorean câștigă proiecte finanțate din bani europeni sau mai precis cine lucrează pentru acesta.

Potrivit informațiilor care au ajuns la noi, pe dictonul “Creștem valoarea comunității cu valorile noastre” se bazează Vochițoiu, folosind persoanele angajate să crească ”valoarea firmelor lui”. Vă reamintim că Gabriela Firea și ministerul condus de aceasta i-a făcut aproape  ”cadou” un contract de 130000 de lei, contract pe care Euro Jobs, trimisă în judecată pentru fapte de corupție cu fonduri europene, firmă condusă de fiica acestuia îl împarte cu alte două societăți.

La o simplă privire pe site-ul arhiva.dia.ro se observă cum aceiași oameni sunt angajați  și la firmele, dar și la ONG-urile pe care Haralambie Vochițoiu le coordonează, părându-le normale aceste încrucișări.

De exemplu,  președinta Asociației Centrul Regional pentru Ocuparea Forței de Muncă și Protecție socială este în același timp și manager de proiect Diacostampet, ( n.r. doar o coincidență, am zice, la prima vedere).  Datele arată însă că, deși teoretic poți lucra în câte firme vrei, Asociația pe care o conduce are ca activitate serviciile de evaluare si certificare profesionala, servicii pe care le  externalizează ca manager de proiect pentru Diacostampet.

Tot întâmplător, desigur, aceleași activități sunt prestate și de Euro Jobs, firmă al cărei acționar majoritar și administrator este Vochițoiu Diana Teodora.

În același timp, tot ca o coincidență, Asociația Centrul Regional Pentru Ocuparea Forței de Muncă și Protecției Sociale a lansat invitația de a participa la achiziţia directă, conform prevederilor Ordinului Ministerului Fondurilor Europene nr. 1284/08.08.2016, având ca obiect furnizare consumabile, conform specificațiilor tehnice pentru Proiectul „ENERGIE VIE PENTRU TINERI NEETS”- POCU/910/2/4/150591.”.

”Oare cine a câștigat licitația? O fi Diacostampet, unitatea protejată a lui Vochițoiu, deținută de mama lui Haralambie Vochițoiu?”, se întreabă retoric sursele noastre.

Asociația Centrul Regional pentru Ocuparea Forței de Muncă și Protecție Socială ar fi și ea o altă “baltă cu pește” pentru Vochițoiu devenind lider de parteneriat într-un proiect privind energia regenerabilă, dar despre acest lucru într-un material viitor.

Trimis în judecată de DNA

Reamintim că procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a firmei controlate direct sau prin interpuși de fostul senator de Hunedoara Haralambie Vochițoiu despre care spun că ar fi folosit documente false pentrua obține fonduri europene. Patru proiecte, în valoare de peste 7,7 milioane de euro sunt în această cauză, iar Vochițoiu împreună cu alți 4 angajați și Euro Jobs SRL sunt inculpați în acest dosar. În sarcina lor s-a reținut comiterea, în forma autoratului și a complicității, a unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: ”În perioada 2010 – 2013, în contextul implementării a patru proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, prin care s-a urmărit implementarea unor măsuri active de sprijinire a persoanelor vulnerabile pe piața muncii, administratorul S.C. Euro Jobs S.R.L, cercetat în prezenta cauză, ar fi depus la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Vest 7, un număr de 29 cereri de rambursare la care ar fi atașat mai multe documente false (rapoarte tehnice de implementare), din care reieșea că toate cheltuielile sunt eligibile, iar informațiile conținute sunt corecte și corespund realității. Din probatoriul administrat în cauză s-ar fi constatat că, în realitate, activitățile cu privire la furnizarea programelor de formare profesională nu s-ar fi desfășurat sau ar fi fost derulate într-un număr mai mic de ore și de cursanți decât cel indicat scriptic. O parte din documentele respective ar fi fost puse la dispoziția administratorului S.C. Euro Jobs S.R.L de către ceilalți inculpați, în calitățile lor de manager proiect respectiv responsabil formare profesională continuă. Prin demersurile de mai sus au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 7.726.611 lei”

Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Carmen COSMAN – PREDA