”Politicieni implicați până în gât în prăbușirea Complexului Energetic Hunedoara astăzi varsă lacrimi de crocodil, de dragul celor ce trudesc în subteran” – Vetuța Stănescu, deputat PNL

Soarta mineritului din Valea Jiului a fost dezbătută, din nou, în Camera Deputaților. Trist este însă că unii încă le vând povești minerilor, în goana după capital politic.

Deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, a subliniat astăzi, încă o dată, că tranziția către energie verde se balansează în o continuare între minciună și adevăr, iar cei care varsă acum lacrimi de crocodil de mila minerilor sunt chiar politicienii implicați până în gât în prăbușirea Complexului Energetic Hunedoara.

Minele din Valea Jiului și capacitățile energetice din județul Hunedoara, au fost mereu subiecte care au generat tumult, dar și propagandă populistă. Politicieni implicați până în gât în prăbușirea Complexului Energetic Hunedoara, oameni care poartă responsabilitatea deciziilor luate doar în interes de partid și de grup, astăzi poartă salopete de miner și varsă lacrimi de crocodil, de dragul celor ce trudesc în subteran. Mai mult decât atât, sunt aruncate în spațiul public minciuni sfruntate, despre planuri oculte ale Guvernului (care este format și din partidul ai căror membri sunt acești bocitori profesioniști). Guvernul României și noi, parlamentarii, nu închidem Valea Jiului. Noi suntem cei condamnați să facem totul pentru a o resuscita. Valea Jiului a fost închisă încet-încet, încă de acum 25 de ani, când s-au luat deciziile restrângerii activității miniere, fără să se pună ceva concret în loc. Astăzi, nu mai suntem în aceeași situație. Astăzi avem acorduri semnate cu Comisia Europeană, prin care se vor investi peste 510 de milioane de euro pentru județul Hunedoara, în vederea tranziției de la economia pe cărbune, la una nepoluantă. Astăzi ne propunem să adoptăm acte normative care să garanteze locurile de muncă din Valea Jiului și dincolo de 2032, prin investiții masive în capacități energetice verzi”, a precizat Vetuța Stănescu într-o declarație politică.

Parlamentarul hunedorean este de părere că parada pe suferința oamenilor ar trebui lăsată la o parte în aceste vremuri, iar subiectul principal în Valea Jiului ar trebui să fie cum să reușim să absorbim banii europeni și în ce anume să îi investim.

Oamenii ar trebui să fie mai bine informați despre ce soluții avem pentru problemele lor, nu să asiste la spectacole grotești, asigurate de oamenii politici, care parcă acum descoperă Valea Jiului și sunt mirați de cât de greu o duc minerii. Adevărul este că mereu au știut să profite de pe urma lor, și în afară de câțiva bani în plus la pensie, nu s-au îngrijit de siguranța muncii lor, au uitat de planuri de investiții, au devalizat ani de-a rândul tot ce s-a putut prin companiile miniere”, a mai spus Vetuța Stănescu.

Pe de altă parte, deputatul PNL de Hunedoara spune că, în respect pentru truda minerilor și a energeticienilor, va susține și va vota orice demers care să prelungească activitatea minieră în cele patru mine din Valea Jiului și producerea de energie pe bază de cărbune la Paroșeni.

Alături de dumneavoastră, stimați colegi, putem încerca renegocierea acordurilor cu Comisia Europeană și – în contextul crizei energetice – să încercăm să retehnologizăm capacități de lucru în zonă, pentru o mai mare stabilitate energetică a României”, le-a transmis colegilor săi din Camera Deputaților deputatul PNL Vetuța Stănescu.

Carmen COSMAN – PREDA