Prefectul intervine dur în problema nerezolvată a deșeurilor toxice abandonate în hala din Vulcan: ”Domnule primar, haideți să nu ne mai încurcăm unul pe altul și să încercăm să descurcăm oamenii”!

Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, intervine dur în problema deșeurilor toxice abanonate în hala din Vulcan. Sunt gunoaie adunate acolo încă de pe vremea în care funcționa firma de interes local din subordinea Primăriei conduse acum de Cristian Merișanu, Pregoterm SA. Firma este acum în insolvență, din cauza datoriilor, iar administrația publică locală și-a luat mâna total despre aceste deșeuri care se aprind în repetate rânduri și sufocă populația.

Prefectul Județului Hunedoara, Călin petru Marian, a intervenit în repetate rânduri și chiar a mediat această chestiune, pentru a veni în sprijinul oamenilor. În urma demersurilor, însă, doar jumătate din cantitatea de gunoi a fost ridicată. Restul gunoaielor au rămas acolo să se descompună sub acțiunea timpului. Așa că reprezentantul Guvernului în teritoriu pune din nou pe tapet această temă, după o nouă vizită în teritoriu.

Am venit să-i spun dlui primar Merișanu că eu când vin la Vulcan nu vin să-l încurc (n.r. așa cum a afirmat edilul), ci vin să-l descurc. Îi spun pentru ultima dată că nu este numai problema Prefecturii, ci este și problema lui și, dacă tot finalizează stația de încărcare pentru autobuzele electrice, mă gândesc că până atunci rezolvă și cu focarul de infecție de la Vulcan, dar și cu groapa de gunoi, care este tot în aceeași situație și pentru care, printr-o hotărâre a Consiliului Județean, și-au luat mari angajamente să o rezolve. Trag un semnal de alarmă primarului din Vulcan și Consiliuliui Județean Hunedoara că problema aceasta este a cetățenilor versus primărie și versus CJ Hunedoara. Nu este posibil să începem o treabă și să promitem că facem tot ce este posibil și apoi… Nu cred că este o avere să rezolvăm această problemă pentru UAT Județul Hunedoara. S-au plătit circa 150.000 de lei pentru aprocimativ jumătate din cantitatea de deșeuri, cred că din economiile făcute la Fondul de Rezervă de Consiliul Județean, se poate rezolva această problemă. Așa că, dle primar, haideți să nu ne mai încurcăm unul pe altul și să încercăm să să decurcăm oamenii!”, este mesajul prefectului Călin Petru Marian.

Chiar dacă hala cu deșeuri este administrată acum de firma de insolvență, numită de instanță pentru Pregoterm, există bază legală pentru alocarea de fonduri de către autoritățile locale și județene.

Zona a fost declarată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara cu iminentă posibilitate de situație de urgență. Astfel, explică reprezentantul Guvernului în teritoriu, se poate ca, prin hotărâre a CL Vulcan sau CJ Hunedoara, să se aloce o sumă de bani pentru intervenții de urgență, iar apoi suma să fie recuperată de la firma de insolevnță.

carmen COSMAN – PREDA