Prejudicii de peste 1,2 miliarde de euro anulate prin decizia privind prescripția răspunderii penale!

Prescripția răspunderii penale dictată de decizia ÎCCJ va avea consecințe asupra a peste 500 de dosare instrumentate de DNA, cu prejudiciu de peste 1,2 miliarde de euro! Vorbim inclusiv despre luare și dare de mită ori trafic de influență.

Peste 500 de dosare instrumentate de DNA, cu un prejudiciu calculat la peste 1,2 miliarde de euro ar putea fi influențate de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la prescripția răspunderii penale.

Astfel, oficialii DNA au anunțat că, urmare a Deciziilor CCR nr. 297/2018, nr. 358/2022 și a Deciziei ÎCCJ din data de 25 octombrie 2022 referitoare la prescripția răspunderii penale, au întocmit o situație estimativă privind impactul aplicării respectivei Decizii asupra dosarelor penale.

În urma analizării cauzelor penale ale DNA, a rezultat că aplicarea directă a deciziilor menționate va avea consecințe asupra unui număr de 557 cauze penale aflate în curs de urmărire penală și în fața instanțelor de judecată.

În aceste 557 de dosare, în care prejudiciul estimat se ridică la 1,2 miliarde euro, iar valoarea totală a mitei și a traficului de influență se ridică la 150 milioane euro, magistrații vor fi nevoiți să constate încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene”, au precizat într-un comunicat procurorii DNA.

Situația detaliată se prezintă astfel:

Dosare aflate în curs de urmărire penală (pe rolul DNA):

– 190 dosare;

– prejudiciu estimat 648.207.688 euro;

– valoarea totală a mitei și a traficului de influență 50.997.625 euro;

Dosare în diferite stadii de judecare (aflate pe rolul instanțelor) de judecată, în diferite stadii:

– 367 dosare;

– prejudiciu estimat 561.230.056 euro;

– valoarea totală a mitei și a traficului de influență 99.471.962 euro.

În perioada în care au avut cauze penale în lucru, procurorii DNA au respectat prevederile legale în vigoare și au întocmit acte de întrerupere a prescripției răspunderii penale, conform Codului penal și Codului de procedură penală, începând din 1 februarie 2014 (data intrării in vigoare a noilor Coduri) și în conformitate cu Decizia nr. 297/2018 a CCR începând cu anul 2018 (de la data intrării în vigoare a Deciziei respective). Concret, în considerarea Deciziei nr. 297/2018 a CCR și în conformitate cu practica ÎCCJ, procurorii DNA au întrerupt cursul prescripției numai ca urmare a întocmirii unor acte din categoria celor care se comunică suspecților și inculpaților (începerea urmăririi penale in personam, punerea în mișcare a acțiunii penale, finalizarea dosarului penal cu trimitere în judecată etc)”, au ținut să preciezeze procurorii anticorupție.