PSD Hunedoara, ”marele absent” de la sărbătoarea moților de pe Muntele Găina!

Mii de oameni au participat anul acesta la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, tradiționala sărbătoare a moților reluată anul acesta după doi ani de pandemie.

Intrat în tradiție, Târgul are loc pe un platou montan la o altitudine de 1467 de metri, la confluența județelor Alba, Arad și Hunedoara. Manifestarea etno-culturală adună laolaltă meșterii populari, ducând astfel mai departe tradițiile, dar în același timp omagiază și memoria lui Avram Iancu – Eroul națiunii române.

An de an este organizat un ceremonial solemn la Crucea Iancului, unde autoritățile locale și județene, precum și reprezentanții partidelor politice din cele trei județe depun coroane de fori.

Anul acesta, ”marele absent” de la acest eveniment recunoscut la nivel național a fost PSD Hunedoara, care pare să nu fi găsit niciun reprezentant disponibil care să se alăture colegilor lor din Alba și Arad, prezenți în număr destul de mare duminică pe Muntele Găina.

În decursul timpului, la Târgul de fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum Împăratul Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul ministru al României din perioada interbelică Ionel I.C. Brătianu, dar și Regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit ”Crucea Iancului”.

Potrivit prefectului de Hunedoara, Călin Petru Marian, prezent la sărbătoarea moților, anul acesta evenimentele s-au desfășurat chiar pe teritoriul județului Hunedoara.

“Evenimentul de pe muntele Găina este unul important pentru toți moții și nu doar, pentru toți locuitorii celor trei județe. Anul acesta evenimentele s-au desfășurat pe teritoriul județului nostru și sunt mândru de acest lucru. Am conlucrat foarte bine cu celelalte județe în ceea ce privește această activitate și în fiecare an Instituția Prefectului județului Hunedoara va proceda în acest fel”, a declarat Prefectul Județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Carmen COSMAN – PREDA