Senatorul Lucica Dina Muntean: ”Consider că este momentul să ne asumăm cu toții, cu curaj, această schimbare în educație”

Cele mai importante aspecte ale noii Legi a Educației Naționale, aflată în dezbatere publică până în data de 24 august, au fost prezentate, miercuri, la Petroșani în cadrul unei conferințe de presă susținută de senatorul PNL Lucica Dina Muntean. ”Consider că este momentul să ne asumăm cu toții, cu curaj, această schimbare în educație”, spune parlamentarul hunedorean.

Lucica Muntean vine din sistemul de învățământ, fiind cadru didactic de mai bine de 40 de ani, și a precizat că această schimbare de optică în domeniul educației este nu doar binevenită, ci absolut necesară, în condițiile în care și actuala lege a învățământului, adoptată în anul 2011, are la baza un model rusesc de prin anul 1948.

Legea ar urma să fie adoptată anul viitor, după ce vor fi analizate toate propunerile și sugestiile care vor fi depuse.

”Proiectul va fi votat doar în momentul în care va avea forma finală de care avem nevoie. Până la ora aceasta erau peste 500 de propuneri la Ministerul Educației. În Comisia de Învățământ eu mă bat pentru tot ceea ce este bun pentru copii și pentru părinți. Acest lucru îl voi face și în momentul în care acest proiect de lege va ajunge și în Comisia de Învățământ din Senat și voi avea discuții în continuare cu toți factorii implicați, inclusiv cu ministrul Educației. (…) Legea educației nr. 1/ 2011, a fost făcută, ca și celelalte, după sistemul rusesc din 1948. De acolo a pornit legea educației și noi nu ne-am mai abătut de la ea. Consider că este momentul să ne asumăm cu toții, cu curaj, această schimbare”, a declarat Lucica Dina Muntean, senator PNL Hunedoara.

Potrivit parlamentarului hunedorean, noua Lege a Educației își propune să îi aducă pe copii cât mai aproape de necesitățile și realitățile zilei, să reducă prin reforme și metode moderne analfabetismul funcțional și, totodată, abandonul școlar, încurajează excelența în educație, dar aduce și o reformă în ceea ce privește personalul didactic, pregătirea profesională a acestuia și metodele de învățământ.

În plus, Lucica Muntean a precizat că se simte onorată că cele 4 mari probleme pe care le-a ridicat anul trecut, în iulie, la consultarea de la Cotroceni pe tema ”România Educată” se regăsesc în proiectul noii Legi a Învățământului.

Potrivit ministerului, măsurile cuprinse în noile legi ale educației sunt rezultatul celei mai ample consultări naționale din domeniu și reprezintă fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România.

Peste 10.000 de specialiști au lucrat în ultimii ani pentru a crea un cadru menit să ducă educația din România la un nou nivel, să devină mai eficientă, mai accesibilă, mai flexibilă, mai incluzivă, mai bine pliată pe cerințele pieței, dar și pe nevoile elevilor, studenților, ale părinților și profesorilor.

Carmen COSMAN – PREDA