Via Transilvanica, drumul care unește! – VIDEO

O potecă fix cât o unire. Așa poate fi descrisă, în câteva cuvinte Via Transilvanica, proiectul spectaculos al celor de la Tășuleasa Social, care au reușit să strângă în jurul lor o mulțime de voluntari și, mai apoi, autorități, și care au demonstrat că împreună munții pot fi traversați la pas. Un traseu pe care să-l străbatem altfel decât cu mașina, un traseu care vorbește despre frumos și autenticitate.

Via Transilvanica este un proiect inedit, este o cale ce străbate țara de la Putna lui Ștefan cel Mare la Dunăre, la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I. În total, 1400 de kilometri. Iar sâmbătă, la Cetatea Mălăiești, străjuită de măreția Retezatului, a fost inaugurat traseul care străbate județul Hunedoara, pe 141 de kilometri, cu natură de îți fură mințile, sate autentice cu oameni buni, după cum au descris chiar cei de la Via Transilvanica.


Un traseu care trece prin două situri UNESCO – Sarmizegetusa Regia, Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului – și prin Sarmizegetusa Ulpia Traiana și care ne povestește despre începuturile istoriei noastre, dar ne și îmbată cu legende pline de mister.
Hunedoara devine, astfel, cel de-al nouălea județ adăugat la magistrala Via Transilvanica.

S-a deschis poarta județului Hunedoara pentru acest proiect

Pe lângă oficialități, parlamentari hunedoreni, ministrul Apărării Vasile Dâncu, la eveniment au fost prezenți ambasadorii acestui proiect de suflet, respectiv Mihaela Miroiu, Principele Nicolae al României, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, Ion Barbu, dar și Andi Moisescu.

Alin Ușeriu, coordonatorul proiectului: ”Astăzi se deschide poarta pentru acest județ. Via Transilvanica are în componența sa 107 unități administrativ – teritoriale. Le mulțumim celor din comuna Sălașu de Sus că ne-au primit astăzi aici”.

În Sălașu de Sus a fost sărbătoare, iar localnicii i-au primit cu brațele deschise pe oaspeții veniți în număr atât de mare la ei acasă. Speră ca acest drum, această potecă a unirii să le aducă turiști în număr cât mai mare.

Ioan Vlad, primar Sălașu de Sus: ”A fost o muncă în echipă pentru cei 141 de kilometri din județul Hunedoara, dintre care 17 sunt în comuna Sălașu de Sus și mă bucur că Via Transilvanica trece și prin comuna noastră. Ne dorim ca, pe viitor, turiștii care circulă pe acest traseu să se oprească și în comuna noastră, să ne viziteze și chiar să rămână, cel puțin o zi sau două, să deguste din produsele noastre tradiționale”.

Iar prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, este de părere că acest drum care unește, de la Putna la Dunăre, trecând prin Hunedoara, poate să fie un brand pentru țara noastră, care să ne identifice la nivel internațional.

Prefect Petru Călin Marian: ”Dacă unii se gândesc să refacă Imperiul Roman, cred că frații Ușeriu s-au gândit până la urmă să refacă Dacia lui Burebista și au construit o autostradă. Această autostradă cred că poate fi cel mai important ambasador al României în lume. Este o idee fulminantă, care, pe lângă alte branduri, pe lângă frumusețea Transilvaniei, poate să reprezinte România și să o pună pe harta turismului internațional. Toți trebuie să avem grijă de acest copil al nostru, care trebuie să crească, să se maturizeze și să iasă în lume”.

Proiectul Via Transilvanica, de fapt Tășuleasa Social, a pornit din Bistrița, locul de unde a plecat și ministrul Apărării, Vasile Dâncu, care a fost prezent la sărbătoarea de la Sălașu de Sus.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu: ”Modul în care traduce Alin Ușeriu Via Transilvanica este un lucru modest. El îi spune cărare. Cărarea, așa cum marele nostru Bernea spunea, este pentru individ, este pentru om. Cărarea este pentru un singur călător. Acum deja a creat nu un drum, ci cred că este o cale. Cum zice Bernea, între cale și drum este o mare diferență. Această cale este o nouă definiție pe care Tășuleasa Social o dă cu adevărat socialului. Social înseamnă construcție, social înseamnă să construiești o comunitate, să-i dai încredere unei comunități că poate singură și acesta este mesajul pe care îl aduce Alin, prin Tășuleasa social”.

Ambasadori de seamă ai Via Transilvanica

Tibi Ușeriu și Toma Coconea, sportivii care au dus cu cinste numele țării noastre în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii sunt doi dintre ambasadorii acestui proiect. Cu emoție și bucurie s-au aflat astăzi la Sălașu de Sus, la inaugurarea traseului care străbate județul Hunedoara.

Toma Coconea: ”Sunt emoționat, mai ales că traseul a ajuns la mine acasă, aici, pe locul meu de joacă. Din zona Clopotivei până spre Parâng zbor foarte des și mă bucur că acest traseu traversează spre Caraș – Severin și eu îl văd de sus, de multe ori. Prin acest proiect, ceea ce văd eu de sus (n.r. cu parapanta) vor vedea foarte mulți turiști care vor traversa județul Hunedoara, cu foarte multe puncte istorice și culturale”.

Tibi Ușeriu: ”Noi zicem de fiecare dată: acest traseu nu este pentru frații Ușeriu sau pentru voluntari sau pentru ambasadorii acestui proiect. Este un traseu național care este pentru toată lumea. Mi-a plăcut mult acest județ, îmi plac oamenii de aici și locul cu atâta istorie care ne permite să putem să inaugurăm cu succes un asemenea traseu”.

Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara a fost direct implicat în proiectul derulat în județul Hunedoara și ne îndeamnă să mergem pe Via Transilvanica.

Ovidiu Bodean, Salvamont Hunedoara: ”Tehnic vorbind este un traseu nu foarte dificil. Practic, este un traseu foarte frumos. trebuie să-l vedeți, să-l parcurgeți, măcar cel din județul nostru. A fost pentru mine o onoare să lucrez cu Alin și cu Tibi, cu toți cei de la Tășuleasa Social. Sper că pe viitor vom mai lucra și la alte proiecte”.

O prezență deosebită a constituit-o principele Nicolae, cel care i-a felicitat și i-a adus pe scenă, alături de el, pe inimoșii voluntari care au adus istoria, cultura, pitorescul mai aproape de noi toți. Drumul unește oamenii, istoria, cultura, tradițiile.

Principele Nicolae:Felicitări pentru Alin și Tibi în primul rând pentru că ne-au strâns aici și este minunat. Despre asta este vorba în acest proiect. Să ne strângem și să facem ceva frumos pentru această țară. Este mult mai mul decât despre încredere. Este despre credință. Acest proiect a intrat în sufletele voluntarilor și nu numai. Este un proiect care a devenit un stil de viață pentru unii, este un proiect care dă înapoi, creează o comunitate. Este foarte important că suntem uniți, creăm ceva nu numai pentru bucuria noastră, sprijinim fiecare comunitate. Acest proiect unește nu doar oameni, dar și istorie, cultură, tradițiile și mult mai mult”.

Cunoscutul om de televiziune Andi Moisescu s-a alăturat acestui proiect care la început părea doar un ideal greu de atins, iar astăzi a fost alături de frații Alin și Tibi Ușeriu, de ceilalți ambasadori ai proiectului, de voluntari și de mulțimea care a venit la Sălașu de Sus să se bucure de această reușită.

Andi Moisescu: ”Felicit la modul cel mai sincer Tășuleasa Social, pe toți voluntarii pe care i-am văzut aici, pe scenă și pe toți partenerii, pentru că au reușit să creeze un proiect care are, din punctul meu de vedere, capacitatea de a ne ajuta pe noi, românii, să ne desăvârșim ca popor. Ne ajută să conștientizăm mai bine trei valențe pe care eu cred că noi le avem, trebuie doar să ne gândim mai serios la ele. Prima dintre ele este ideea de voluntariat în sine. Al doilea aspect foarte important este capacitatea acestui proiect de a uni oameni, de a aduce oameni împreună și eu cred că noi, românii am avea mult mai mult de câștigat dacă am vedea mai întâi ce ne unește și abia mai apoi ce ne diferențiază. A treia valență, pe care o consider extrem de importantă, capacitatea noastră nu numai de a construi lucruri, ci de a le păstra și a le întreține”.

Vetuța Stănescu este nu doar parlamentar, ci și om al locului, fiică a Sălașului și a mărturisit că a participat cu multă emoție și bucurie la inaugurarea traseului Via Transilvanica ce va putea da posibilitatea tuturor să descopere locurile noastre de poveste.

Deputatul Vetuța Stănescu: ”Via Transilvanica este un drum altfel, care și-a propus să ne determine să descoperim, la pas, reperele noastre identitare, să ne vorbească despre cultură, despre rădăcini, despre autenticitate, despre frumusețea și măreția naturii și despre minunații oameni ai locurilor pe care le străbate. Faptul că Via Transilvanica traversează locurile mele de legendă, colțul de Rai al sufletului meu, și, mai mult, are punctul de plecare chiar aici, la Sălaș, nu poate decât să mă încânte. M-am bucurat să iau parte la acest important eveniment al celor de la Tășuleasa Social, al voluntarilor care au pus județul Hunedoara, Transilvania, Sălașu de Sus pe harta acestui traseu al emoțiilor, al trăirilor, al cunoașterii. Sălașu de Sus este locul meu natal, locul unde mă întorc cu gândul la copilăria mângâiată de razele soarelui, în mirosul inconfundabil al narciselor. Sălașu de Sus este locul unde setea era mereu ostoită cu apa rece și limpede a izvoarelor în drumețiile spre Tărâmul unic cu ochi albaștri al Retezatului. Sălașu de Sus are gustul și aroma unică al bucatelor tradiționale și păstrează autenticitatea ancestrală care ne vorbește atât de plastic despre tradiții, despre strămoși, despre noi, românii”.

În județul Hunedoara, Via Transilvania străbate următorul traseu: Romoșel – Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte – Costești Deal – Ludeștii de Sus – Costești – Blidaru – Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești – Nucșoara – Sălașu de Sus – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Poarta de Fier a Transilvaniei.

Cei de la Tășuleasa social spun că realizarea acestui traseu nu ar fi fost posibilă fără sponsori care să creadă în proiect, mai ales că și costurile inițiale au fost mult depășite. De asemenea, pentru a construi orice într-o comunitate, este nevoie de implicarea oamenilor ei. Iar alături de Tășuleasa Social au fost Consiliul Județean Hunedoara, Țara Hațegului – Retezat Destinație de Ecoturism și Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor locale și primării.

Județul Hunedoara este spectaculos, are tărâmuri de legendă care abia așteaptă să fie descoperite. Via Transilvanica ne aduce pe noi toți mai aproape de frumusețile naturii, satele pitorești cu oameni buni, de cetățile dacice încărcate de mister și legende care au traversat timpurile, până în zilele noastre. Și ne ajută să vedem că frumosul este la orice pas. Trebuie doar să îl descoperim, să-l păstrăm și să-l transmitem generațiilor care vin după noi.

Carmen COSMAN – PREDA