VIDEO – Fost ministru al Energiei, senatorul Toma Petcu:  ”PSD continuă să îi dezinformeze pe români!” Ce se întâmplă cu Termocentrala Paroșeni și cu minele Lupeni și Lonea

Senatorul Toma Petcu, fost ministru al Energiei în perioada 2017 – 1018, răspunde tranșant acuzelor venite din partea PSD privind închiderea minelor Lupeni și Lonea, ori a Termocentralei Paroșeni. Răspunsul lui Petcu a fost exprimat în urma votul din comisie, la Ordonanţa pe energie.

Avem patru ani de zile de funcţionare pentru cele două mine, prinse în programul european discutat şi negociat cu Comisia Europeană, să fie închise prin ecologizare şi punere în siguranţă, iar pentru CET Paroşeni, avem perioadă de 8 ani de închidere, timp în care deciziile pot fi renegociate cu Comisia Europeană, dacă realitățile zilei de astăzi se schimbă.

În primul rând, haideți să lămurim câteva lucruri, pentru că și în Comisie astăzi și astăzi de la tribună se spun foarte multe neadevăruri și primul mare neadevăr este acela că aceste mine se închid sau că CET Paroșeni se închide. Avem patru ani de zile de funcționare pentru cele două mine care sunt, repet, prinse în programul european discutat și negociat cu Comisia Europeană, să fie închise prin ecologizare și punere în siguranță. Dacă nu am fi beneficiat de acest program european, Complexul Energetic Hunedoara, care este o companie de stat, într-adevăr, dar care se ghidează după regulile unei companii private, n-ar fi avut bani să facă această închidere de punere în siguranță și ecologizare. Un lucru foarte periculos, nu doar pentru mediu, ci și pentru siguranța acelor mineri. În continuare, se scoate cărbune din aceste două mine. Avem termen de închidere 4 ani de zile, în această perioadă, oricând, Ministerul Energiei, Guvernul României și Parlamentul, în ultimă instanță, dacă constată că situația energetică actuală excepțională continuă, putem să mergem la nivelul Comisiei Europene și să renegociem acest program de închidere, această perioadă de închidere”, a precizat fostul ministru al Energiei.

Senatorul PNL a mai precizat că trebuie spus adevărul până la capăt și anume faptul că huila extrasă de la cele 4 mine nu este cea mai eficientă energetic. Pe de altă parte, OUG 108 spune clar că nu se închide nimic până nu se pune altceva în loc, iar pentru acest lucru avem 8 ani la dispoziție.

Dacă, astăzi, din patru mine nu scoatem decât pentru două zile, vă asigur că indiferent de echipamentele de care vorbește domnul Zamfir (n.r. senatorul Daniel Zamfir – PSD), vă asigur că în continuare lucrurile vor merge tot în sensul acesta. Cât despre închiderea CET Paroșeni, haideți să spunem și aici adevărul, avem perioadă de 8 ani de închidere, în 8 ani se pot întâmpla atât de multe lucruri în sistemul energetic, încât lucrurile ne duc să mărim acea capacitate, să o închidem mai devreme. Închidem în 8 ani de zile, cu a pune ceva în locul acestei capacități de producție de 150MW. Spune foarte clar OUG pe care Guvernul a emis-o în preambul, că doar după ce o să închidem și o să completăm cu capacități noi, fie pe gaze fie pe energie verde. Abia atunci o să putem vorbi despre închiderea unor capacități de 150MW, după ce punem ceva la loc și avem 8 ani de zile să facem acest lucru”.

Toma Petcu este de părere că PSD încearcă să speculeze politic acest moment și a făcut apel la toți politicienii și nu doar la Parlament, să încerce, în această perioadă, să fie mai echilibrați în declarațiile despre energie.

Văd că o serie de colegi din actul de guvernare, se bucură de fondurile din PNRR și prin faptul că, prin fondul de modernizare, Just transition și PNRR avem posibilitatea să facem capacități noi și că mă bucur, mă refer la orice fel de bucurie. În momentul când am decis acest lucru, trebuie să venim și cu planuri de restructurare și de reorganizare a sistemului. Acest lucru poate este dureros, ni l-am asumat cu toții și trebuie să-l ducem până la capăt, dar să venim în fața cetățenilor și să spunem lucruri neadevărate sau jumătăți de adevăr cred că nu este o politică productivă. Repet, că am văzut și eu comunicatul celor de la PSD, cele două mine nu se închid imediat, ci peste 4 ani de zile pe un program de închidere și de ecologizare aprobat cu Comisia Europeană și dacă cumva dorim și este necesar să prelungim, putem să facem după o discuție cu Comisia Europeană. Cât despre CET Paroșeni, rămâne acolo 8 ani de zile, într-adevăr, are modernizată partea de emisie la coș, în sensul în care emisiile care se duc astăzi prin coș pe care le scoate această centrală, respectă normele de mediu în vigoare, poate să fie funcțională fără probleme. Dar în acești 8 ani de zile, suntem obligați, doar pentru a o închide, să punem ceva în schimb. Eu cred că votul colegilor din Comisie, care au înțeles, indiferent de partidul politic, precum și votul dumneavoastră este unul care să împingă România spre modernizare, dar cu o perioadă de tranziție foarte bine stabilită. Restul, sunt speculații politice”, a conchis senatorul PNL.

Reacția fostului ministru al Energiei vine ca urmare a acuzațiilor celor de al PSD, în timpul dezbaterilor din comisie, că o coaliţie absurdă, constituită ad-hoc din senatori ai PNL, USR şi AUR, s-au abţinut la vot şi astfel nu a trecut amendamentul PSD şi UDMR la Legea Decarbonării, care scotea de pe lista închiderilor Termocentrala Paroşeni şi prelungea activitatea minelor Lonea şi Lupeni.

Carmen COSMAN – PREDA