Patronul Axis Corporate Security: 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală!

Trei ani de închisoare cu suspendare este pedeapsa aplicată de magistrații Tribunalului București patronului de la Axis Corporate Security, Andrei Ionuț Rudeanu, în dosarul de evaziune fiscală în care a fost cercetat și judecat. O condamnare fără acord de recunoaștere, precizează instanța de judecată. De precizat că, potrivit Noului Cod Penal, în cazul încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției, inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.

După un an și jumătate de la debutul procesului, magistrații Tribunalului București au dat sentința în dosarul în care patronul Axis Corporate Security, Andrei Ionuț Rudeanu – nepotul fostului președinte al CJ Hunedoara Mihail Rudeanu și ginerele lui Vasile Blaga, a fost judecat pentru evaziune fiscală în formă continuată. Rudeanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar pentru alți 5 ani i s-a ridicat dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi dreptul de a ocupa funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, pe o durată de 5 ani. De asemenea, magistrații îl obliă să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile. Un al doilea inculpate din acest dosar, Laurențiu Marius Ciucă a primit o pedepapsă de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, de asemenea cu suspendare.

”Obligă inculpaţii Rudeanu Ioan Andrei şi Ciucă Laurenţiu Marius la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, după cum urmează: – pentru inculpatul Rudeanu Ioan Andrei la plata sumei de 35 000 lei (urmărire penală şi faza de judecată); – pentru inculpatul Ciucă Laurenţiu Marius la plata sumei de 2 000 lei (urmărire penală şi faza de judecată)”, se mai arată în dispozitivul sentinței.

Ionuţ Rudeanu a fost cercetat și trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, acesta a înregistrat în contabilitatea firmei sale Axis Corporate Security mai multe facturi fictive provenind de la nouă firme fantomă.

„Inculpatul Rudeanu Ioan Andrei, în calitate de aociat şi administrator al SC ACS SRL, în perioada ianuarie 2010 – mai 2014, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii fictive de bunuri/ prestări servicii (161 de acte materiale), provenind de la un număr de nouă societăţi comerciale, identificate cu un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă, controlate în fapt de alte persoane rămase neidentificate, modalitate prin care s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând în acest mod un prejudiciu în valoare de 2.805.773 lei (echivalent a 646.139 euro)”, se arată în rechizitoriu.

Instanța a constatat că ”prejudiciul cauzat prin infracţiunile săvârşite de inculpaţii Rudeanu Ioan Andrei şi Ciucă Laurenţiu Marius, în sumă de 2.805.773 lei, a fost integral achitat de către inculpatul Rudeanu Ioan Andrei”, la fel ca și sumele accesorii calculate și, în consecință, a fost ridicat sechestrul asigurător de pe bunurile lui Rudeanu și ale societății, autoturisme șI immobile.

Carmen COSMAN – PREDA

Foto: Adevarul