Populaţia din Petroşani va avea căldură la iarnă

Populaţia din municipiul Petroşani nu va suferi de frig în case. Complexul Energetic Hunedoara va furniza şi în această iarnă agent termic în sistem centralizat, dar consumatorii trebuie să înţeleagă să-şi achite facturile la încălzire. Datoriile istorice ar putea ridica probleme.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, şi reprezentanţi ai societăţii de termoficare s-a aşezat din nou la masa dialogului cu oficialii Complexului Energetic Hunedoara pe problema agentului termic în sistem cenztralizat livrat de Termocentrala Paroşeni. Concluziile discuţiilor sunt îmbucurătoare şi converg spre ideea că oamenii nu vor tremura de frig în case. Conducerea CEH a dat garanţii că nu vor fi probleme cu stocurile de cărbune, astfel că de la 1 noiembrie caloriferele celor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare se vor încălzi.

„În urma discuţiilor cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, cel târziu la 1 noiembrie, din punct de vedere tehnic, este posibil să se livreze agentul termic. Deci undeva în jurul datei de 1 noiembrie vom relua furnizarea agentului termic la Petroşani”, a declarat la finalul întâlnirii, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Problema va fi discutată şi în cadrul Consiliului de Administraţie al CEH care va avea loc vineri, însă, în principiu, nu există probleme, a precizat directorul general al companiei energetice Hunedorene, Viorel Stancu.

„Din punct de vedere tehnic noi zicem că vom fi pregătiţi să putem furniza agent termic la finalul lunii octombrie, cel târziu la 1 noiembrie. Asta înseamnă că vom continua reparaţiile pe reţeaua de termoficare, acolo unde mai avem probleme cu spărturile. (…) Din punct de vedere al combustibilului pentru perioada de iarnă eu spun şi aduc garanţii că nu vor fi probleme cu stocurile de cărbune. Şi iernile trecute, chiar dacă au fost probleme cu stocurile, am funcţionat cu acel cazan de apă fierbinte (CAF) care înseamnă consum mai mic de cărbune. Deci nu vor fi probleme din punct de vedere al stocurilor. Probleme ar putea fi doar din cauza avariilor care ar putea apărea pe reţeaua de termoficare, având în vedere vechimea foarte mare a acesteia, sau a altor probleme pe care le-am constatat de-a lungul vremii”, a precizat directorul general al CEH, Viorel Stancu.

Detaliile tehnice şi financiare între cele două entităţi – Complexul Energetic şi SC Termoficare SA Petroşani – urmează să fie stabilite după deciziile care se vor lua în şedinţa de vineri a Consiliului de Administraţie al CEH.

Rămâne însă de discutat problema datoriilor pe care populaţia le are la furnizorul de agent termic. Conform protocolului încheiat între părţi iarna trecută, gradul de încasare ar fi trebuit să fie de circa 65%, însă în realitate s-a încasat mai puţin de 60% din valoarea totală facturată, după cum a precizat Mircea Stănescu, inginer şef Producţie în cadrul SC Termoficare SA.

Acesta spune că s-au înaintat inclusiv acţiuni în instanţă împotriva rău – platnicilor şi se speră că gradul de încasare va creşte.

La Petroşani mai sunt circa 2000 de abonaţi la sistemul de termoficare, dar de căldură în sistem centralizat de la Termocentrala Paroşeni vor beneficia şi instituţiile publice din Vulcan, inclusiv şcoli şi grădiniţe.

Carmen COSMAN – PREDA