Acțiune de salvare contra – cronometru la Mina Lupeni. Salvatorii sapă cu disperare după cei trei mineri prinși în surpare

Operațiuni disperate de salvare la Mina Lupeni, acolo unde, de mai bine de 7 ore trei mineri sunt prinși într-o surpare. Salvatorii înaintează însă foarte greu în roca prăbușită, în timp ce zeci de oameni stau cu sufletul la gură și se roagă pentru cei trei ortaci captivi sub pământ.

Zeci de oameni sunt strânși la Mina Lupeni și se roagă pentru o minune. Familiile celor prinși în subteran, rude, prieteni, colegi de muncă sau pur și simplu localnici, care stau cu sufletul la gură. Sunt ore multe de când trei mineri au fost prinși într-o surpare și toată lumea se roagă ca aceștia să mai fie în viață. Salvatorii aproape au ajuns la una dintre victime și vestea bună este că au reușit să comunice cu aceasta. Speră că în curând vor ajunge la bărbat și îl vor putea aduce la suprafață în siguranță. Acțiunile vor continua, însă, până când toate trei victimele vor fi recuperate. O operațiune extrem de grea, ținând cont de faptul că se vorbește despre o surpare pe o lungime de peste 20 de metri.

La mina Lupeni a ajuns în cursul acestei seri și ministrul Energiei, Toma Petcu, care va rămâne în Valea Jiului până la încheierea acțiunii de salvare.

Sunt  14 salvatori minieri care participă la operaţiunile de salvare și care sapă cu rândul. Extrem de greu, a precizat ministrul Toma Petcu, care spune că se înaintează cu circa un metru, în fiecare oră.

Sunt scene dramatice, iar oficialul spune că ortacii prinși sub pământ Comunică prin lovituri în metale şi strigăte puternice.

”Important este că se aud. Salvatorii sunt foarte aproape de a ajunge la un miner. Din evaluările noastre, sperăm ca aceşti oameni să fie scoşi la suprafaţă cât mai repede. Galeriile sunt ventilate, există aer, iar minerii prinşi pot respir neavând echipamente speciale de respirat”, a declarat Ministrul Energiei, la Mina Lupeni.

Se intervine din două direcții astfel încât timpii să fie scurtați, iar echipele sunt schimbate des, astfel încât operativitatea să fie maximă.

”Zona din galeria de mina unde se intervine este foarte dificilă, intervenția este foarte foarte dificilă. Se înaintează cu un ritm de aproximativ un metru pe oră. Am decis să intervenim prin cele două capete de surpare întrucât avem o suprafață de 16 metri pe care trebuie să intervenim și să căutăm oamenii. Am convenit să nu lăsăm echipele la 8 ore, ci să avem schimburi la 6 ore. Primul schimb a ieșit la ora 18.00 și așteptăm să ne și informeze, pentru că este același schimb care a fost în mină la momentul prăbușirii și să ne spună ce s-a întâmplat acolo, care a fost evoluția. Cei de la ITM vor face aceste discuții cu ei. Din evaluările noastre, sperăm ca foarte repede acești oameni să fie scoși la suprafață. Am convenit să suplimentăm echipele de la celelalte mine și în permanență să fim mobilizați dacă va fi nevoie să avem intervenții suplimentare. (…) Am pregătit mobilizarea generală împreună cu ISU și DSP. În momentul în care vor fi scoși la suprafață avem echipaje pregătite, avem salvare de terapie intensivă, avem autospecială pentru contuzii multiple, am avut și un elicopter SMURD care era pregătit dacă era nevoie. Avem posibilitatea să comunicăm cu colegii noștri care sunt în mină și în permanență comunicăm cu ei, dacă au nevoie de ceva suplimentar, să-i sprijinim și să le aducem echipamente noi”, a explicat Toma Petcu.

De asemenea, pentru familiile celor prinși în mină s-a asigurat consiliere psihologică și asistență medicală.

De precizat că, pe lângă cei trei mineri prinși în surpare există încă o persoană rănită, care a fost transportat la Spitalul de Urgență Petroșani. Bărbatul a suferit o lovitură la umăr și un traumatism cranio-facial.

O surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării, în abatajul cu o lăţime de aproximativ 4 metri şi o înălţime de 2 metri, se aflau  11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

De precizat că activitatea de producție de la Mina Lupeni ar fi trebuit sistată la finele lunii septembrie, unitatea extractivă fiind pe program de închidere. Totuși aceasta încă funcționează.

Carmen COSMAN – PREDA