Alin Simota, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență

Reîncarcerat nu cu multă vreme în urmă, omul de afaceri Alin Simota este trimis în judecată într-un nou dosar penal. Procurorii anticorupție îl acuză de trafic de influență în ”Dosarul CET Bacău”.

La vremea comiterii faptelor, Alin Simota era consilier județean din partea PNL și, din această calitate, a cerut 500.000 de lei de la un om de afaceri pentru a-i asigura contractele de transport de cărbune

Astfel, spun procurorii DNA, în vara anului 2010, S.C. CET S.A. Bacău și S.C. Electrocentrale Oradea S.A. urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziționat de la Societatea Națională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care Mazilu Gabriela – la data faptei director economic al SC CET SA Bacău, Mazilu Ovidiu și un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să și le adjudece prin intermediul unei societăți controlate de acesta din urmă.

”În acest scop, omul de afaceri a luat legătura cu inculpatul Simota Alin, la data faptei consilier județean în cadrul Consiliului Județean Hunedoara, care i-a spus că, prin influența pe care o are pe lângă conducerea centrală a unui partid politic, îi poate asigura omului de afaceri încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău și Oradea erau membri ai aceleiași formațiuni politice. Pentru a-și exercita influența pretinsă, inculpatul Simota Alin i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiți de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoștință soților Mazilu Gabriela și Mazilu Ovidiu și cu care aceștia au fost de accord”, se arată într-un comunicat al DNA.

Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume cât și cu plata unui avans de 50.000 de euro.
Pentru obținerea banilor solicitați ca avans, Mazilu Gabriela s-a folosit de calitatea de director economic al SC CET SA Bacău  și a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri. În luna septembrie 2010, cele trei persoane au remis către Simota, în patru tranșe, suma totală de 210.000 lei.
Deși acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reușit să încheie contractele de transport de cărbune.

Alin Simota se află după gratii după ec a fost condamnat definitive pentru conflict de interese.

A fost liber pentru scurt timp, dar în data de 19 ianuarie 2016 Tribunalul Hunedoara a desfiinţat sentinţa Judecătoriei Deva prin care s-a dispus eliberarea din arest a omului de afaceri din Petroşani.

Magistrații au decis că acesta trebuie să se întoarcă în detenție și să-și finalizeze condamnarea la doi ani de închisoare pe care a primit-o în anul 2014, dar Simota a plecat în Emiratele Arabe Unite.

La finele lunii iulie a.c., Alin Simota s-a întors în ţară şi s-a predat autorităţilor, ajungând astfel după gratii.

Fost consilier local și județean în Hunedoara, afaceristul Alin Simota a fost și încă este cercetat în mai multe dosare penale. A fost acuzat inclusiv de inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat şi infracţiuni comise cu violenţă, până la evaziune fiscală.

Noul dosar este disjuns din  cel în care au fost deja trimiși în judecată Gabriela Mazilu și  Ovidiu Mazilu, acuzați de cumpărare de influență. Lucrarea penală se va judeca la Tribunalul Bacău.

Carmen COSMAN – PREDA