UPDATE Surpare la Mina Lupeni. Trei mineri sunt dați DISPĂRUȚI

UPDATE 15.58 Echipele de salvare au ajuns în locul în care a avut loc suprarea, a precizat secretarul de stat Doru Vișan. ”În spatele surpării se auzeau vocile a doi dintre ei. Acum ne ocupăm de salvarea lor”, spune Vișan.

 

Trei mineri de la Mina Lupeni sunt dați dispăruți în urma surpării unei galerii produse în adâncul pământului. Echipele de salvare au intrat după ei și nu se știe dacă mai sunt în viață.

“Există o surpare la mină la Lupeni. Trei dintre angajați sunt dispăruți, au intrat echipele de salvare după ei”, a confirmat președintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.

Era o echipă de 11 mineri în subteran, dar 8 dintre aceștia au reușit să se salveze și să iasă la suprafață.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat la Digi24 că suprarea s-a produs într-o zonă care urma să fie eliberată.

”În timpul demontării stâlpilor s-a produs această suprare. 8 dintre cei 11 mineri au ieșit la suprafață, 3 colegi de-ai lor au rămas blocați în zona respectivă. S-a constituit echipa de intervenție și s-a luat decizia să se intre foarte repede pentru căutarea și salvarea acestor mineri. Situația este în progres, au început căutările”, a declarat ministrul Toma Petcu.

În Valea Jiului este așteptat și Secretarul de Stat Doru Vișan, cel care coordonează din partea Ministerului Energiei acest sector de activitate.

Potrivit unor surse, zona unde s-a produs incidentul extrem de grav este una dintre cele mai grele din mină, iar probleme sunt multe.

Probleme foarte grave!

Liderii de sindicat vorbesc despre lipsa echipamentelor de lucru și despre vechimea lor, iar pericole sunt din păcate la tot pasul.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au stat nu o dată cu mâna pe „butonul” de sistare a activităţii din minerit şi au intervenit ori de câte ori situaţia putea deveni periculoasă pentru angajaţi.

De exemplu, în 2015, reprezentanții ITM arătau că electricienii de la Mina Lupeni spuneau la un moment dat că le e aproape imposibil să-şi mai facă verificările, în condiţiile în care numeric sunt foarte puţini. Problemele cele mai mari sunt,însă, cu lipsa de fonduri. Chiar la Lupeni, de exemplu, ca să nu le cadă galeria în cap, ITM a descoperit că minerii au suplinit, cum au putut, lipsa stâlpilor cu susţineri de lemn, dar inspectorii de muncă au intervenit categoric.

„La Lupeni, numărul de stâlpi era foarte mic în comparaţie cu monografia de armare, cu toate că ei s-au străduit să tragă şi susţinere de lemn. Au vent suplimentar, neavând stâlpi, şi au mers printre susţinerea metalică cu susţinere de lemn. Nu se respectă metoda cadru. În momentul în care ne-am dus în control, am oprit abatajul. Imediat au adus din altă parte 100 de stâlpi. De multe ori, cei de la mină au ajuns să se bucure că le oprim activitatea, fiindcă primesc ceva”,  explica la  vremea respectivă Ileana Bodea, șef Birou SSM Petroșani din cadrul ITM Hunedoara.

La Mina Lupeni mai lucrează la ora actuală 1.100 de persoane.

Carmen COSMAN – PREDA