Nimeni nu expertizează blocurile vechi din Valea Jiului. Viața multor oameni ar putea fi în pericol!

Multe dintre blocurile de locuințe din Valea Jiului, construite mai ales în anii comunismului, pot fi periculoase pentru locatari. Nimeni nu le-a mai expertizat în ultimii ani, iar în timp construcțiile extreme de degradate ajung să se prăbușească ca niște cutii de chibrituri.

Ultimul incident s-a produs  miercuri, în Lupeni, când toate lucrurile dintr-un apartament situate la etajul I, împreună cu un locatar, au ajuns la parter, după ce podeaua s-a prăbușit cu totul. Așa cum spuneam, este ultimul incident, dar din păcate nu este și primul de acest gen.

De exemplu, în primăvara anului 2000, o întreagă scară a unui bloc din Uricani s-a prăbușit. Imobilul era nelocuit de circa o jumătate de an, dar în c elelalte două scări, considerate ”mai sigure” locuiau 18. Imobilul era situat pe stradă Republicii şi s-a concluzionat că s-a prăbuşit din cauza umezelii masive a pereţilor. Și atunci s-a dispus evacuarea tuturor locatarilor, pentru că viața lor ar fi putut fi pusă în pericol.

De asemenea, un incident similar a avut loc în 2012 la Vulcan, unde mai mulți oameni au fost la un pas de moarte, după ce planşeul imobilului s-a prăbuşit. Câţiva dintre ei se aflau chiar pe casă scării în momentul în care tavanul a căzut chiar în spatele lor. Locatarii au povestit îngroziţi că au auzit o bubuitură puternică și abia au reușit să se ferească.

Blocul  se află chiar în centrul vechi al municipiului Vulcan, pe stradă Nicolae Titulescu, iar de vină pentru acest incident ar fi fost, conform datelor de la vremea respectivă, structura de rezistenţă a imobilului.

Și la Aninoasa a fost înregistrat un accident similar celui de miercuri, de la Lupeni, după ce podeaua unui vechi imobil de locuințe sociale a cedat.

De asemenea, în urmă cu circa 4 ani, la Petroșani planșeul de la intrarea într-un imobil din cartierul Aeroport s-a prăbuşit ca din senin. Norocul a  fost că placa imensă a căzut în timpul nopții și nimeni nu a fost rănit.

Sunt doar câteva exemple, însă incidente similar s-ar putea repeta în orice moment în condițiile în care sunt o mulțime de construcții vechi și foarte vechi a căror structură de rezistență este grav afectată.

La Lupeni, de exemplu, primarul Lucian Resmeriță a recunoscut că mai există un bloc de locuințe vechi și degradat, chiar dacă nu chiar la fel cu cel în care apartamentul de la etajul I s-a prăbușit aproape cu totul  peste cel de la parter.

Și totuși, nimeni nu expertizează aceste construcții, lucru confirmat chiar de oficialii Inspectoratului de Stat în Construcții Hunedoara.

Inspectorul șef județean al ISC Huneodara, Veress Edmund Petru, a precizat că nu au fost solicitați pentru a stabili dacă o construcție este sau nu sigură pentru cei care locuiesc în ea. În cazul de la Lupeni, a mai precizat Veress, expertizarea construcției deja prăbușite trebuie făcută acum de un expert tehnic de la MLPAT.

ISC este, conform propriei prezentări, organul tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcţiilor.

 Carmen  COSMAN – PREDA

(Foto: Arhiva)