Plafonul prăbușit de la Lupeni dărâmă și ”scaunul” de zeci de milioane al directorului firmei de interes local

Firma de interes local care administra blocul de locuințe sociale unde locatarii de la primul etaj au căzut cu tot cu planșeu peste cei de la parter nu a reabilitat imobilul, deși starea precară a lui era cunoscută și vizibilă. În același timp, directorul încasa un salariu  de zeci de milioane, bani proveniți mai ales din chirii.

Primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, a cerut din acest motiv demisia directorului societății Universal Edil. De precizat că locatarii acestui bloc șubred plăteau și chirii pe aceste apartamente către Universal Edil.

”În urma evenimentelor de ieri, am cerut DEMISIA domnului Cocota Miron, directorul SC Universal Edil SA întrucât în februarie 2017 i s-a cerut în mod expres reabilitarea blocului D1 de pe strada Tineretului, deoarece această societate ÎNCASEAZĂ chiriile pe locuințe și ADMINISTREAZĂ veniturile și cheltuielile blocurilor acestea fiind în patrimoniul lor.
Primăria are atribuții doar în repartizarea locuințelor propuse de SC Universal Edil SA în vederea închirierii”, a declarat Lucian Resmeriță.

Până acum, directorul Cocotă nu și-a prezentat demisia, dar edilul lupenean spune că a demarat deja procedurile pentru demiterea lui, în condițiile în care i se pare inacceptabilă atitudinea directorului Universal Edil, care încasează lunar zeci de milioane de lei drept retribuție de la a ceastă societate în acte falimentară.

”Din păcate pentru mine și pentru noi nu a venit să își dea demisia. Cred că îl motivează zecile de milioane pe care le câștigă în fiecare lună din banii pe care îi primește de la acești oameni, care plătesc chiriile în fiecare lună. Chiriile sunt diferite, de la 20 de lei, până la 200 – 300 de lei. În zona aceea sigur nu erau niște chirii mari, erau în jur de 40 – 50 de lei, dar orice ban contează și, din păcate, acest director Cocotă Miron, crede că acești bani trebuie să ajungă în salariul pe care îl încasează în fiecare lună. Nu mi se pare normal lucrul acesta, mai ales că Primăria Lupeni, viceprimarul care era la acel moment primar interimar, a avut numeroase discuții și o analiză pe această temă, cu acest bloc. (…) M-a deranjat foarte tare că în timp ce eu eram între oamenii pe buna dreptate supărați, dânsul era la Petroșani, dormea! Adică nu poți să îți bați joc așa de niște oameni…”, a spus Resmeriță.

Edilul spune că va fi studiat contractul managerial pe care Miron Cocotă îl are ca director al Universal Edil, astfel încât în cea mai scurtă perioadă de timp să fie demis. Blocul era în totalitate proprietate a societății de interes local, astfel că se puteau atrage chiar fonduri guvernamentale sau europene pentru reabilitarea acestuia, cu condiția să existe interes.

Forțe unite pentru cazarea oamenilor

Între timp, toată lumea își unește eforturile  astfel încât oamenii să aibă din nou un acoperiș deasupra capului. Fiecare caz este analizat atent, iar prioritare sunt familiile cu mai mulți copii ori persoanele cu o stare de sănătate precară.

”Am mai identificat câteva apartamente la noi, în municipiul Lupeni, am trimis câteva cazuri care erau mai grave, am vorbit cu domnul primar Ile de la Vulcan, ne-a dat 4 garsoniere, acum ne apucăm să îi mutăm pe oameni, încă 4 familii care au nevoie mai mari. Cele mai importante criterii în acest moment sunt numărul de copii și starea de sănătate în care se află oamenii respectivi. În paralel, lucrăm la fosta Maternitate, acum tragem canalizarea, era canalizare veche, dar era debranșată. Am vorbit cu ApaServ, ne ajută la canalizare, am vorbit cu Enel, cu o firmă de specialitate de aici, din Lupeni, pentru racordul la energia electrică, un domn pune niște geamuri, că nu erau, alt domn ne aduce niște tunuri de căldură. O să încercăm să le facem condiții cât mai bune”, a mai spus primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.

Sunt zeci de persoane care locuiau în acel bloc în care s-a prăbușit planșeul și care acum au rămas fără acoperiș deasupra capului.

Carmen COSMAN – PREDA

Foto: Facebook