A început judecarea apelului în Dosarul ”Gala Bute”. Printre inculpați, fostul administrator al CONSMIN Petroșani!

La Înalta Curte de Casație și Justiție a început, astăzi, judecarea apelului declarat în dosarul “Gala Bute”, ”cap de afiș” fiind fostul ministru Elena Udrea. Printre inculpați se află și administrator de la acea vreme al societății CONSMIN Petroșani, Marius Dragoș Botoroagă.

Procesul a început lui la instanța supremă, unde s-a consumat primul termen de judecată, dar dosarul a fost însă amânat pentru 27 noiembrie, la cererea avocaţilor.

Reamintim că Marius Dragoş Botoroagă a fost trimis în judecată pentru dare de mită în acelaşi dosar cu fostum ministru Elena Udrea. Procurorii anticorupție, care au instrumentat speţa, arată că în perioada 2010 – 2011, ministrul Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, pe atunci director al Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul CONSMIN, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate în baza lucrărilor cu CNI.

”Astfel, după ce CNI realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Botoroagă dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au făcut cinci plăţi în valoare totală de 335.486 de lei ”, spun procurorii DNA.

Pe fond, judecat de asemenea de ICCJ, Botoroagă a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Instanța a dispus, prin sentința pronunțată în data de 28 martie și atacată cu apel,  suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate acestuia, pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Totodată, instanța a mai hotărât suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare.

Deși și-a recunoscut faptele, Marius Dragoș Botoroagă nu a fost judecat în procedură simplificată.

În același dosar, Elena Udrea a primit șase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Carmen COSMAN – PREDA