Înainte de a fi retehnologizată, ar putea fi închisă. CEH continuă procesul pentru Termocentrala Mintia cu Garda de Mediu

Până când se vor găsi fondurile necesare retehnologizării, Termocentrala Mintia – în forma în care funcționează acum – riscă să fie închisă din cauză că nu îndeplinește condițiile de mediu. Guvernanții vorbesc de tot felul de companii străine care ar veni să investească la Mintia, în  timp ce sentința finală ce ar putea duce la închiderea ei este tot mai aproape.

La Tribunalul Hunedoara s-a consumat un nou termen al procesului dintre Complexul Energetic Hunedoara și Garda Națională de Mediu, în care se judecă chiar viitorul Termocentralei Mintia.

Iar magistrații au decis că procesul va continua, deși a fost introdusă o cerere de suspendare a acțiunii.

Respinge cererea de suspendare. Acordă termen în data de 04.12.2017, ora 10:00. Citează părţile”, este decizia Tribunalului Hunedoara.

La termenul de luna trecută, instanța a dispus amânarea cauzei din cauza neachitării taxei judiciare de timbru.

De precizat că, pe lângă Complexul Energetic Hunedoara şi Garda de Mediu, în proces a intrat ca intervenient şi Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva – Mintia.

Reamintim că, încă din vara anului 2015 Garda de Mediu a dispus sistarea activității la Termocentrala Mintia ca urmare a faptului că sucursala u are îndeplinite condițiile de mediu cerute de UE.

Conducerea complexului a contestat în instanță respectivul proces-verbal, dar Judecătoria Deva a dat dreptate, anul trecut, comisarilor de mediu și a menținut astfel procesul verbal de sistare a activității.

CEH a făcut însă apel la decizia dată de instanța deveană, care se judecă la Tribunalul Hunedoara. Aceasta este ultima cale pe care compania energetică hunedoreană o mai are pentru menţinerea activităţii de la Sucursala Electrocentrale Deva – Mintia.

Pe de altă parte, pentru continuarea activității, este luată în calcul, cel puțin până la rezolvarea problemei poluării, trecerea unor grupuri energetice pe gaz.

Despre aceste aspect  a vorbit luni și ministrul Energiei, Toma Petcu.

”Suntem pe cale să pornim retehnologizarea unor grupuri din CET Mintia, dar și conversia unor grupuri pe gaz, împreună cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem în discuții avansate cu această companie, cea mai mare companie de energie din Israel”, a spus Petcu în  cadrul unei conferințe de profil.

În schimb, prezent la Deva, Primul Ministru Mihai Tudose dădea asigurări la finele săptămânii trecute că Mintia va funcționa în continuare pe cărbune.

Carmen COSMAN – PREDA