Aventurierii, îndemnați de Primăria Uricani să caute cristale de cuarț între ruinele fostei cariere de pe Șiglău!

Dacă afacerea tot a fost pusă pe butuci, cu implicarea direct a unui fost prefect de Hunedoara, Primăria Uricani prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică îi îndeamnă pe aventurieri să caute cuarț între ruinele fostei cariere de pe Șiglău. La Uricani se găsește cel mai pur cuarț din Europa, dar nu este exploatat și pus în valoare.

Cei de la CNIPT Uricani arată că pentru iubitorii turismului montan, cariera de cuarț din muntele Șiglău poate fi o atracție deosebită, la fel ca și pentru căutătorii şi colecţionarii de cristale de cuarţ .

”Lacul Valea de Peşti sau Pârâul Pietroasa sunt puncte de pornire pentru cei care vor să parcurgă un traseu inedit spre Cariera de Cuarţ.
Accesul spre Cariera de cuarţ Siglău  pe pârâul Pietroasa este anevoios şi se poate face în aproximativ 3 ore, doar pe jos. În schimb, accesul pe la Lacul de acumulare Valea de peşti se derulează pe un drum forestier şi poate fi făcut pe jos, cu bicicleta, ATV-ul sau maşina personală. Drumul începe la prima intersecție de după Motelul Valea de Peşti, şi este străjuit de o parte şi de altă de păduri de aluni şi de brazi. După aproape patru ore de mers pe jos pe drumul forestier, se ajunge la cariera de cuarţ, de unde cei mai norocoşi pot găsi bucăţi de cuarţ în stare pură. În prezent, Cariera de cuarţ Şiglău s-a închis, dar încă mai sunt pietre de cuarţ chiar şi pe drum. Cuarţul (cremenea sau cristalul de stancă) este unul dintre cele mai răspândite minerale din lume, cunoscut şi sub denumirea de floare de mină”, este îndemnul postat pe pagina centrului turistic ce funcționează în subordinea Primăriei Uricani.

La Uricani cândva cuarțul era exploatat și pus în valoare, dar acum afacerea este pe butuci. Fabrica de prelucrare este demult istorie, iar cariera din munte este în ruină.

Afacerea cuarţului din cariera Şiglău-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup Internaţional” SRL, reprezentată de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic (devenit ulterior şi director al Complexului Energetic Hunedoara), a achiziţionat fabrica de procesare a acestei resurse minerale pentru suma de 250.000 de lei. Doi ani mai târziu, în 20 mai, aceeaşi firmă a primit de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi avizul de exploatare pentru cuarţul din cariera de pe Şiglău. Investitorul a promis o relansare a activităţii acesteia, mai ales că în zona respectivă se găseşte cel mai pur zăcământ de cuarţ din Europa şi al treilea, din punctul de vedere al calităţii, din lume. Iar în baza studiilor şi rapoartelor întocmite, firma susţinea că zăcământul de cuarţ existent în cariera ajunge pentru încă 43 de ani, fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. În plus, SC “Construct Grup Internaţional” a obţinut şi un credit de la Banca Română de Scont, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, destinat redeschiderii carierei şi fabricii din Uricani, pentru care s-a garantat cu drepturile obţinute din exploatarea carierei. În afacerea cu cuarţ a fost atrasă şi Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra, care, conform datelor vremii, a transferat, în perioada decembrie 2000 – februarie 2001, suma de opt milioane USD – 35% către Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) şi Banca Română de Scont (BRS), implicate iniţial în afacerea „cuarţul”. În decursul anilor, afacerea s-a transferat de pe Construct Grup, pe Romcuarţ, iar fosta carieră a ajuns, între timp, o ruină.

Zăcământul de cuarţ de la Şiglău – Uricani a rămas neexploatat, după ce Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a retras licenţa de concesiune încrengăturii de firme.

”Licenţa de concesiune nr. 857/1999 pentru exploatarea resurselor minerale din zăcământul de cuarţ în perimetrul Siglău-Uricani, judeţul Hunedoara, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi S.C. „Construct Grup Internaţional” – S.R.L. (schimbată denumirea în S.C. „Romcuarţ” – S.R.L.), aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 314/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 177 din 25 aprilie 2000), transferată conform Ordinului nr. 15/2009 către S.C. „Novacuarţ” – S.R.L., încetează la data publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Decizia 11/ 2015 a ANRM.

Afacerea cuarțul a  constituit și obiectul unui dosar instrumentat de procurorii DIICOT – Structura Centrală şi face referire la falimentarea Băncii Române de Scont implicată direct în acest caz. Cauza se află în faza de apel, după ce în prima instanță pentru artizanii afacerii s-au pronunțat pedepse cu închisoarea. (Vezi pe larg AICI).

Carmen COSMAN – PREDA