Angajați și consilieri locali de la Petrila, puși să aducă bani de acasă

Mai mulți angajați și consilieri locali de la Petrila sunt nevoiți să returneze diverse sume de bani primite ilegal. Asta a stabilit Curtea de Conturi ca urmare a unui control făcut la unitatea administrativ teritorială în cursul anului 2017.

Potrivit raportului Curții de Conturi, Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Petrila a efectuat cheltuieli de personal nelegale, în sumă de 192 mii lei reprezentând majorarea salariilor pentru un număr de 9 persoane membre în echipa de proiect „Reabilitare și modernizare străzi în orașul Petrila” pe o perioadă de un an după finalizarea acestuia.

Problema ar fi pornit din cauză că, pe legea veche a salarizării, personalul care derula proiecte cu fonduri europene putea să primească un spor la salariu de până la 50%. La Petrila, însă, pe la finele anului 2015 s-a încheiat ultimul proiect pe fonduri europene, dar au fost derulate alte proiecte pe PNDL sau fonduri guvernamentale. Iar funcționarii găsiți în culpă ar fi continuat să primească sporuri la salariu pe baza unor situații de plată întocmite, asta deși nu mai era vorba despre fonduri europene. Și tocmai la acest capitol Curtea de Conturi a verificat și a ”taxat”.

Pe de altă parte, alte 45.000 de lei reprezintă cuantumul indemnizației de ședință a consilierilor locali ai UATO Petrila care ar fi fost stabilit eronat. Practic, spun inspectorii Curții de Conturi, suma plătită aleșilor locali a fost mai mare decât cea stabilită legal, determinând astfel prejudicierea bugetului local.

Sumele plătite în plus vor fi recuperate de la cei care le-au primit, a precizat primarul Petrilei, Vasile Jurca.

”Conform dispoziției date de Curtea de Conturi, avem obligația să recuperăm sumele încasate în plus de la funcționari. S-au făcut angajamente de plată și au început să plătească din sumele pe care le datorează”, a declarat primarul Petrilei.

Carmen COSMAN – PREDA

Foto: Ghidul Primăriilor