O țigară aprinsă în amestec cu metanul a declanșat iadul din subteranul Minei Uricani!

Tragedia din subteranul Minei Uricani, de la finele lunii octombrie 2017, în care doi mineri și-au pierdut viața și alți doi au fost răniți, s-a produs din cauză că s-a fumat în acea zonă, unde a existat și o acumulare de metan! Legea interzice clar acest lucru, tocmai din cauza pericolului imens, dar la locul accidentului s-ar fi găsit mucuri de țigări, conform datelor de la vremea respectivă.

Este concluzia inspectorilor ITM Hunedoara, care au finalizat cercetarea după aproape cinci luni de la producerea tragediei de la EM Uricani, accident soldat  patru victime, din care două decedate, una în timpul exploziei, iar alta ulterior la spital ca urmare a arsurilor grave suferite.

”A fost necesară o perioada mai lungă de timp pentru finalizarea cercetării deoarece a fost nevoie de o expertiză tehnică, pe care ca de fiecare dată, specialiştii de la INSEMEX Petroşani au finalizat-o cu mare atenţie şi profesionalism.  Urmarea analizării tuturor documentelor, din coroborarea declaraţiilor martorilor cu  nota de constatare la faţa locului şi cu concluziile expertizei tehnice efectuate de către INCD INSEMEX Petroșani, cauza producerii evenimentului din data de 30.10.2017, ora 700, de la Mina Uricani o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spaţiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare și suprafață. Metanul a provenit din spațiul exploatat prin construcțiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15”, a declarat Sorin Istrate, purtător de cuvânt al ITM Hunedoara.

Inspectorii de muncă subliniază că HG 1049/2006 interzice cu desăvârşire utilizarea folosirea flăcării deschise şi fumatul precum şi introducerea oricăror rechizite de fumat (ţigări, chibrituri, brichete) sau a telefoanlor mobile, dar s-a constatat că nu au fost respectate prevederile actului normativ.

”Pe lângă aspectele menţionate mai sus s-au mai constatat şi alte încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă prin neîndeplinirea de către unii responsabili a obligaţiilor prevăzute în fişa postului în special referitoare la întreprinderea măsurilor de control a rechizitelor de fumat şi la măsurarea concentraţiilor de metan pentru a evita riscurile aferente precum şi nerespectarea în totalitatea a prevederilor prevăzute în permisului de lucru eliberat pentru efectuarea lucrărilor de spargere a digului din rampa superioară a planului înclinat de aeraj nr.15 şi amenajarea acestuia”, au mai precizat oficialii ITM Hunedoara.

Astfel, ancheta a stabilit că, din păcate, că factorul uman a fost decisiv în declanşarea exploziei de la Mina Uricani, explozie care, deşi de mică intensitate, a condus la decesul a două persoane.

Reamintim că patru mineri care lucrau la închiderea Minei Uricani au fost prinși de o aprindere de metan produsă în subteran. Accidentul a avut loc în data de 30 octombrie, la schimbul I, la aproximativ 50 de metri de suprafață. Unul dintre mineri a murit în subteran, iar alți trei ortaci au fost scoși  în viață de echipele de salvare. Din cauza rănilor grave suferite, au fost transportați de urgență la București, la Spitalul de Arși, respectiv la Spitalul ”Bagdasar – Arseni”, însă după 10 zile un al doilea miner prins în deflagrație s-a stins pe patul de spital.

Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declaraţiile, expertizele şi anexele a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani care urmează să încadreze faptele conform codului penal.

Imediat după accident, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani au deschis un dosar de cercetare penală in rem (pentru faptă- n.r.) pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și infracțiuni la protecția muncii.

De precizat că, pe parcursul anului 2017, inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara au efectuat doar la unităţile miniere din Valea Jiului un număr de 173 zile de control soldate cu 20 controale la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului şi 25 controale la Complexul Energetic Hunedoara SA.

Carmen COSMAN – PREDA