Cum s-a infiltrat firma unui fost parlamentar PSD în ecuația de milioane a gunoaielor. Și acolo a rămas!

Foto: Glasul Hunedoarei

Administrarea gunoaielor din județul Hunedoara rămâne la Supercom, firma fostului senator PSD Ionel Ciuclea. Consiliul Județean Hunedoara a decis să prelungească, printr-un act adițional, contarctul încheiat anul trecut, prin negociere directă, cu Supercom pentru operarea și administrarea deponeului de la Bârcea Mare.

Între timp, spun oficialii CJ Hunedoara, se pregătește o nouă licitație pe care și-o doresc adjudecată, după alte tentative eșuate, ajunse chiar și în instanță. Astfel, spun reprezentanții administrației publice județene, acum se lucrează la rescrierea caietului de sarcini pentru licitaţie astfel încât să fie efectuate corecţiile decise de Curtea de Apel Alba Iulia, instanță unde Consiliul Județean Hunedoara a pierdut. Abia după aceea va începe licitaţia efectivă.

Până atunci, Supercom, firmă intrată cumva pe ușa din dos în ecuația costisitoare a deșeurilor rămâne să opereze deponeul ecologic de la Bârcea – care deservește întregul județ – până la finele acestui an, ca urmare a unei decizii a consilieilor județeni din Hunedoara.

De precizat că, în luna aprilie a anului tercut, Consiliul Județean Hunedoara a decis să atribuie, pe perioadă determinată, contractul având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Pentru suma de  23.485.046,05 de lei pe an, câştigătoare a fost desemnată societatea Supercom SA București, reprezentată de fostul senator PSD Ionel Ciuclea.

Numai că, reprezentanţii societăţii Girexim Universal SA Piteşti au sesizat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, reclamat fiind Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de autoritate contractantă în procedura negociere fără publicarea unui anunț de participare, organizată în vederea atribuirii contractului de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Cei de la Girexim au cerut anularea actului prin care oferta societății Supercom SA a fost declarată câștigătoare și refacerea rezultatului procedurii, iar CNSC a dispus, “anularea rezultatului procedurii, privitor la desemnarea ofertei câștigătoare. (…) Obligă autoritatea contractantă la evaluarea completă a ofertei desemnate câștigătoare, aparținând SC SUPERCOM SA, în maxim 15 zile de la primirea deciziei”.

De precizat că, deşi ştiau de contestaţie, în condiţiile în care au formulat cerere de intervenţie, cei de la Supercom au exploatat în continuare deponeul şi au încheiat contracte cu primăriile din judeţ. Pentru ca acest lucru să poată fi posibil, Prefectura Hunedoara a instituit starea de urgenţă, la solicitarea Consiliului Judeţean Hunedoara, aceasta fiind singura posibilitate de încredinţare a activităţii către un operator în condiţiile amintite.

În acelaşi timp, după decizia CNSC, Consiliul Județean Hunedoara s-a adresat instanței de judecată, dar magistrații au respins atât plângerea celor de la Supercom, cât şi a reprezentanţilor CJ Hunedoara şi, mai mult, a obligat petentele să plătească celor de la Girexim suma de 1.190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Iar acum, Supercom rămâne să opereze pe platforma gropii de gunoi ecologice de la Bârcea Mare, iar contractul a fost acum prelungit printr-un act adițional!

Carmen COSMAN – PREDA