Fraţi de arme. Vânătorii de munte s-au întâlnit la Vulcan, după 20 de ani!

Despărţiţi după desfiinţarea Brigăzii nr. 7 de la Petroşani, vânătorii de munte s-au reunit la Primăria Vulcan, după 20 de ani.

În ciuda răstimpului scurs de la înfiinţarea, respectiv desfiinţarea Brigăzii 7 Vânători de Munte Burebista – Petroşani, foştii camarazi de arme au rămas la fel de uniţi. Sunt fraţi de arme, iar timpul nu a alterat amintirile. Astăzi, după 20 de ani, cei care au format această brigadă s-au reunit la Primăria Vulcan, eveniment premergător manifestărilor din Pasul Vâlcan, consacrate luptelor purtate de Armata Română în Primul Război Mondial în această zonă, care au deschis drumul spre Marea Unire de la 1918.

“Am fost deosebit de onorat să le pot vorbi astăzi, ofițerilor care au reprezentat BRIGADA 7 VÂNĂTORI DE MUNTE – BUREBISTA-PETROȘANI. După 20 de ani, toți cei ce au format această brigadă s-au reîntâlnit, iar locul revederii a fost la noi la Primărie. Momentul întâlnirii cu acești români adevărați, patrioți adevărați, mi-a umplut inima de bucurie. Le doresc tuturor celor ce au servit Patria sub arma de Vânători de Munte, multă sănătate, viață lungă și frumoasă”, a declarat primarul Vulcanului, Gheorghe Ile.

Potrivit site-ului de profil armataromaniei.ro, Trupele de vânători de munte ale armatei române au fost înfiinţate la 3 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, şi au reprezentat, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei româneşti. Trupele de vânători de munte au fost, dintotdeauna, o forţă foarte bine pregătită şi, începând cu toamna anului 1916, luptătorii din aceste trupe s-au dovedit foarte eficienţi şi capabili în a-şi îndeplini misiunea de apărare a ţării atât în timpul Primului, cât şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Prin curajul, priceperea şi puterea de sacrificiu au demonstrat că sunt capabili de a asigura securitatea poporului român prin îndeplinirea la standarde înalte a misiunilor pentru care au fost destinaţi.

Apogeul dezvoltării acestor trupe a fost atins în anul 1991, când armata română dispunea de şase mari unităţi de vânători de munte, totalizând 15 batalioane şi 6 divizioane de artilerie de munte, o forţă demnă de luat în considerare: Brigada 2 Vânători de Munte, 1964, la Braşov; Brigada 4 Vânători de Munte, 1969, la Curtea de Argeş; Brigada 1 Vânători de Munte, 1969, la Bistriţa; Brigada 5 Vânători de Munte, 1983, la Alba-Iulia; Brigada 7 Vânători de Munte, 1990, la Petroşani; Brigada 61 Vânători de Munte, 1991, la Miercurea-Ciuc.

Ulterior, în perioada 1997-2006, s-au desfiinţat, succesiv, Brigada 7 Vânători de Munte, Brigada 1 Vânători de Munte, Brigada 4 Vânători de Munte, Brigada 5 Vânători de Munte, o parte dintre unităţile acestora fiind resubordonate celor două brigăzi rămase sau altor mari unităţi din Forţele Terestre. Actualmente, există în structura Forţelor Terestre ale Armatei României două brigăzi de vânători de munte, una subordonată Diviziei 2 Infanterie „GETICA“ (Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA“) şi una subordonată Diviziei 4 Infanterie „GEMINA“ (Brigada 61 Vânători de Munte „GENERAL VIRGIL BĂDULESCU“).

Carmen COSMAN – PREDA