Popasuri cu iz istoric, amenajate în Pasul Vîlcan

Zona Pasul Vîlcan musteşte de istorie. Sunt locuri bătute la pas ori cu calul de înaintaşii noştri şi, totodată, este locul unde s-au purtat lupte crâncene în Primul Război Mondial. Toate aceste repere istorice vor fi exploatate inclusiv turistic de administraţia publică locală, care vrea să le facă cunocute şi, totodată, să atragă turiştii în acest areal unde natura se împleteşte atât de armonios cu istoria.

Drumul Judeţean 664, oferă nu numai privelişti impresionante, dar şi repere istorice. Prea puţin cunoscute, însă, dar edilii vor să remedieze acesastă chestiune.

„Avem în program să construim pe întregul drum – denumit „Drumul dacilor”, „Drumul lui Mihai Viteazul”, „Drumul Poştalioanelor – popasuri turistice. De exemplu, Popasul Izvorul lui Mihai Viteazul, sau Popasul La stânci, etc. Avem în continuare mai multe obiective, unde cetăţeanul să se oprească, să se odihnească. Va fi un traseu foarte frumos atât pentru cei care vin în vizită, cât şi pentru cei care vin la diverse concursuri organizate în această zonă”, a declarat primarul Vulcanului, Ghoerghe Ile.

Drumul la care se referă edilul leagă două judeţe, respectiv Hunedoara şi Gorj. Se desprinde din Drumul European 79 în dreptul comunei Turcineşti – Gorj, o traversează spre nord, apoi trece prin Schela, Pasul Vâlcan şi coboară în municipiul Vulcan.

Drumul Poştalioanelor mai este cunoscut şi sub denumirea de Drumul Neamţului, pentru că istoria spune că,  în Primul Război Mondial, în urma declaraţiei de război a României împotriva Austro-Ungariei de la 27 august 1916, românii au trecut graniţa, ce se afla pe coama Meridionalilor, prin apropierea Pasului Vâlcan, să elibereze Transilvania. S-au dus lupte grele între nemţi şi români pe coama versantului, tranşeele făcute de soldaţi fiind vizibile şi în ziua de azi. Pe vremuri era folosit de negustorii care făceau comerţ peste graniţă şi de aici denumirea de „Drumul Poştalioanelor”. În 1600  pe aici a trecut şi Mihai Viteazul,  pentru a ajunge la Viena, să ceară ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Legenda spune că, înainte să ajungă în Pasul Vîlcan calul său credincios a murit din cauza efortului, în locul numit acum Poiana lui Mihai, aşa că ar fi înnoptat acolo, după care ar fi plecat mai departe pe jos. În anul 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod, reprezentând un vultur ce-şi întinde aripile ocrotitoare peste Oltenia, iar la bază are un basorelief cu chipul lui Mihai şi o inscripţie în cinstea lui.

În plus, o porţiune a sa a fost un drum dacic, pe care au trecut romanii când au invadat aceste teritorii

Războiul ca obiectiv turistic

Întru cinstirea memoriei eroilor, a celor care s-au jertfit pentru Patrie, în Pasul Vîlcan, la 1621 m altitudine , chiar la graniţa dintre Hunedoara și Gorj, a fost ridicat un complex statuar dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, care cuprinde o cruce impunătoare, dar şi busturile generalilor Ion Culcer, Dumitru Cocorăscu, Ion Dragalina, precum și al Majestății Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele Românilor în perioada Marelui Război. În plus, pe fosta linie de front au fost amenajate câteva tranșee de luptă şi au fost aduse tunuri și alte accesorii militare, fiind astfel recreată imaginea luptelor de acum 100 de ani.

Anul acesta, celor 4 busturi existente li se vor mai adăuga încă 4  ale Reginei Maria, Ecaterinei Teodoroiu, Generalului Dragalina si al locotenentului Popoviciu, luptãtor care a tinut piept timp de o sãptãmânã, în munti, armatei austro-ungare.

Carmen COSMAN – PREDA