ACŢIUNE. Asociere în memoria Tatianei Stepa!

Foto: liveout.ro

Asociere între Consiliul Judeţean Hunedoara şi Consiliul Local Lupeni pentru omagierea memoriei Tatianei Stepa, îndrăgita şi apreciata cântăreaţă de folk, plecată prematur din această lume. În memoria ei, la Lupeni se organizează „Festivalul Tatiana Stepa”.

Consiliul Judeţean Hunedoara a anunţat alocarea sumei de 6.960 lei de la bugetul propriu al judeţului Hunedoara pe anul 2018 destinată realizării în bune condiţii a acţiunii culturale. Decizia vine ca urmare a adresei trimise de Primăria Municipiului Lupeni, care solicită sprijinul administraţiei judeţene pentru organizarea ”Festivalului Tatiana Stepa”, care va avea loc în data de 13 octombrie 2018.

„Municipiul Lupeni prin Consiliul Local Lupeni este coorganizator la această manifestare, în parteneriat cu Asociația Culturală Tatiana Stepa, iar contribuția consiliului local la eveniment este de 10.000 de lei, sumă insuficientă pentru suportarea tuturor costurilor. Prin urmare, se solicită asocierea Consiliului Județean Hunedoara cu Municipiul Lupeni prin Consiliul Local Lupeni pentru sprijinirea organizării acestui eveniment prin alocarea sumei de 6.960 lei în vederea finanțării onorariilor artiștilor Adi Bezna, Andrei Maftei, Felicia Pop, Luminița Donisă și Sebastian Ionel”, a explicat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Născută în 21 aprilie 1963 la Lupeni, Tatiana a fost unul din cei trei copii ai familiei Stepa. A fost înconjurată de muzică de la o vârstă fragedă. A cântat prima dată pe scenă când era la grădiniţă. În copilărie a urmat cursuri de balet, vioară – ca instrument principal, dar şi pian. Potrivit Wikipedia, Tatiana Stepa a făcut “Liceul de Arhitectură” din Bucureşti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folk. Pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cânte la chitară.

„În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit “Şi-am să-mi fac o doină(versuri Adrian Gavrila) “, rămânând în componenţa acestuia până în anul 1985, după care, din anul 1992 până în anul 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea”, participând la peste 2.000 de spectacole. După interdicţia din 1985 a “Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de aproape 11 ani la mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti”, notează Wikpedia.

La început, după cum mărturisea într-un interviu de acum 13 ani, încărca huila cu lopata în vagoane.

“În acel moment am fost interzişi şi noi. Unii au avut probleme cu Securitatea, s-au făcut zeci de anchete. Eu am fost «scoasă din producţie», cum se spunea atunci. A trebuit să mă întorc acasă la Lupeni, unde m-am angajat la mina Lupeni. Timp de 10 ani am lucrat acolo, încărcam cu lopata în vagoane cărbunele care se aducea din carieră. Asta am făcut în primii ani când m-am angajat. După aceea am fost dispecer transporturi auto”, povestea Tatiana Stepa în interviul acordat în 2005 celor de la Jurnalul Naţional.

Nu a renunţat la muzică, iar din anul 1996 până în 2009 a mai susţinut peste 1.000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria. A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie. A compus atât pe versuri proprii, cât şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română.

Ultimul recital l-a susţinut in cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche in data de 31 iulie 2009, mai scrie Wikipedia. A încetat din viaţă la doar 46 de ani, în 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, ca urmare a unei cumplite boli ce a răpit-o mult prea devreme din această lume.

Carmen COSMAN – PREDA