Strategia energetică/ Soarta cărbunelui din Valea Jiului e pecetluită! Din Mintia rămâne doar un grup

În timp ce lignitul va rămâne o parte semnificativă din mixul energetic, soarta huilei pare pecetluită, conform strategiei energetice naționale, document finalizat de Ministerul Energiei. În același timp, din Termocentrala Mintia va rămâne un singur grup energetic. Paroșeniul nici măcar nu este amintit în strategie.

Ministerul Energiei a anunțat că a finalizat proiectul Strategiei Energetice a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050.

Grupul de Lucru dedicat elaborării acestui proiect a analizat propunerile și observațiile trimise și a decis asupra integrării în document a unora dintre acestea”, spun oficialii din Energie. Un document care vizează direct județul Hunedoara, din perspectiva exploatărilor miniere din Valea Jiului și a celor două termocentrale. Din păcate, premisele nu sunt deloc îmbucurătoare, iar soarta huilei pare pecetluită. Rămân două mine, dar doar temporar și asta până la reconfigurarea termocentralelor.

Producția de lignit și huilă în România depinde direct de cererea națională de resurse energetice primare în sectorul de producere a energiei electrice și de resursele/rezervele de care dispune România. Rolul cărbunelui în mixul de energie electrică va depinde de competitivitatea prețului materiei prime, cu influență directă în prețul energiei produse din această resursă energetică primară. (…) Necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă”, se arată în Proiectul Strategiei Energetice. Mai departe, lucrurile par și mai clare și mai defavorabile cărbunelui de Valea Jiului. Iar din Termocentrala Mintia rămâne un singur grup energetic: grupul 3. Și mai grav este că Paroșeniul nici măcar nu este amintit. Și asta în timp ce lignitul este prezentat drept o parte semnificativă din mixul energiei electrice.

Din rațiuni de securitate energetică, lignitul rămâne, în continuare, o parte semnificativă din mixul energiei electrice și în anul 2030. Și mai important va fi rolul lignitului în asigurarea adecvanței SEN în situații de stres, precum perioadele de secetă prelungită sau de ger puternic. (…) Grupurile pe huilă de la Deva, cu excepția grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite. Rezervele de huilă din România sunt imposibil de exploatat in condiții de eficiență economică, ceea ce face improbabilă construirea unor grupuri noi în locul celor retrase”, se arată negru pe alb în documentul publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Documentul complet poate fi studiat AICI.

Carmen COSMAN – PREDA