Elicopter pentru stingerea unui incendiu. 20 de hectare de literă de pădure, cuprinse de flăcări!

Zeci de pompieri și lucrători silvici încearcă de ore în șir să limiteze și să stingă un incendiu care a cuprins 20 de hectare de litieră de pădure de conifere și foioase din zona Ohaba Ponor, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

Potrivit ISU Hunedoara, arderea este activă în 5 focare, iar în ajutor a fost chemat un elicopter adaptat pentru intervenția la incendii. E o luptă contra-cronometru cu flăcările, astfel încât să nu se extindă. Eforturile de stingere sunt îngreunate de condițiile meteo nefavorabile, caracterizate de vânt puternic, care favorizează răspândirea arderii, spun reprezentanții ISU Hunedoara.

”Pentru limitarea dezvoltării incendiului intervin terestru 50 de pompieri de la Detașamentul Petroșani, Garda Baru și 10 pădurari din cadrul Ocolului Silvic. Eforturile de stingere sunt sprijinite și de un elicopter al I.G.Av adaptat pentru intervenția la incendii. Până la ora 12 elicopterul a desfășurat 3 transporturi de apă. Operațiunea complexă de stingere urmărește realizarea unei fâșii de delimitare a arderii pentru ca aceasta să nu se dezvolte în alte parcele de pin.”, a precizat Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara.

Arderea a fost observata în cursul zilei de  luni și inițial au intervenit 24 de pompieri ai Detașamentului Petroșani și 12 lucrători silvici. Numărul echipelor de intervenție a fost astăzi mărit, în condițiile în care nu s-a reușit stingerea incendiului.

Accesul spre focare este dificil, echipele de intervenție fiind obligate sa parcurgă pe teren accidentat aproximativ 4 km.

Carmen COSMAN – PREDA