Proiect de peste un milion de euro. Muzeul Mineritului, în plin proces de reabilitare

Întâi se demolează, iar apoi se reconstruiește. Totul conform proiectului cu fonduri europene de peste un milion de euro, menit să schimbe din temelii înfățișarea Muzeului Mineritului din Petroșani.

Proiectul este în plin proces de implementare, iar primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi a fost miercuri pe șantier pentru a vedea cum se derulează lucrările la Muzeul Mineritului, unic în România.

“Lucrarea va fi finalizată anul viitor în luna august, e vorba de reabilitarea Muzeului Mineritului. Lucrările sunt foarte ample, de la infrastructura de rezistență, până la ce înseamnă finisaje. Toată această lucrare va schimba radical fața Muzeului Mineritului, iar în afară de spațiul de la parter vom avea, în plus și un spațiu la mansardă, unde vor fi expuse acele piese pe care le avem la Muzeul Muntelui”, a declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Edilii au gândit și un plan pentru a pune în valoare acest muzeu, care funcționează într-o clădire ea însăși cu o veche istorie în spate.

”Muzeul era puțin vizitat, însă după ce va fi reabilitat cu siguranță va deveni un punct de atracție și prin ceea ce vom expune- în condițiile în care înainte aveam expuse foarte puține din piesele pe care le aveam, restul erau în subsol, depozitate – și prin faptul că va fi și Muzeul Muntelui aici”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Proiectul de peste un milion de euro prevede și amenajarea unui lift între etaje, dar și realizarea, la subsol, a unei galerii de mină.

“Restaurarea acestei clădiri presupune mai multe faze care încep de la infrastructură, construirea unei case a liftului care va deservi atât subsolul, parterul, dar și mansarda. La subsol se va simula o galerie de mină, iar sus se va recondiționa tot acoperișul, se va pune o dușumea nouă care să fie independentă față de structura acoperișului. Clădirea va avea o încălzire în pardoseală atât la parter cât și la subsol, va avea o ventilație adecvată”, a spus Ion Tupița, reprezentantul constructorului, firmă care are o vastă experiență în spate.

Pentru reabilitarea Muzeului Mineritului, care funcţionează într-o clădire istorică, municipalitatea din Petroșani a obținut finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Scopul implementării acestui proiect este de a proteja și promova patrimoniul cultural al zonei prin reabilitarea și amenajarea muzeistică a obiectivului de patrimoniu Muzeul Mineritului din Municipiul Petroșani, crescând astfel atractivitatea acestuia, calitatea serviciilor și informațiilor oferite. Proiectul are o valoare totală de peste 4,947.862,17 lei, inclusiv TVA.

Carmen COSMAN – PREDA