CEH nu are stocuri suficiente pentru iarnă. Care sunt cauzele

Complexul Energetic Hunedoara nu are asigurate stocurile pentru sezonul rece, recunosc oficialii Ministerului Energiei. Sunt mai multe cauze care au dus la acest lucru și rezervele nu au fost putut fi completate nici măcar cu cărbune din sursă externă.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei Iulian Tudorache, recunoaște într-un răspuns la o întrebare formulată de senatorul Carmen Hărău, că nu sunt asigurate stocurile de cărbunele pentru sezonul rece în cazul Complexului Energetic Hunedoara. În primul rând, este vorba despre cărbunele din producția internă care este insuficient, asta deși s-au depășit cantitățile prognozate.
”Producția internă CEH estimată a  fi extrasă de către sucursalele miniere din cadrul CEH în perioada iunie – septembrie a fost de 185.028 tone. Deși au existat probleme legate de lipsa personalului direct productiv, deficiențe în aprovizionarea ritmică cu materiale și piese de schimb, probleme de natură minieră – apariția unui foc endogen la EM Vulcan, probleme legate de uzura fizică și morală a fluxurilor de transport, prin eforturi deosebite s-a depășit producțiaestimată cu 3726 tone huilă”, spune Tudorache. 
A fost însă un cărbune de mai slabă calitate, iar diferența, spune oficialul din Energie, se justific prin creșterea ponderii producției extrase prin metoda de exploatare cu banc subminat, care implică diluții ale cărbunelui extras.
Mai există însă și cărbunele achiziționat din sursă externă, dar și aici au fost probleme. Astfel, conform datelor Ministerului Energiei, CEH ia huilă și de la LCC Reșița, dar din 24.000 de tone prognozate, abia s-au realizat vreo 5.300.
”LCC a comunicat că nu a putut realiza cantitățile contractate deoarece societtaea nu a putut funcționa în lunile iunie și iulie fiindcă Administrația Națională Apele Române le-a susendat autorizația de gospodărirea apelor. Funcționarea a fost reluată în luna august, dar au exploatat zone în care concentrația de cărbune a fost foarte scăzută”, explică Iulian Tudorache.
CEH are încheiat un contract și cu VITOL, pentru cărbune din import, dar nu a avut și bani pentru a-l cumpăra efectiv. Astfel, doar jumătate din cele 18.550 de tone contractate au fost efectiv achiziționate în perioada iunie – septembrie, de asemenea la o putere calorifică mai mică. Încă 7.400 de tone de huilă au mai fost aduse în octombrie și s-a perfectat un nou contract subsecvent pentru diferența de 2.000 de tone, dar nici așa nu se poate vorbi despre stocuri suficiente pentru perioada de iarnă.
Carmen COSMAN – PREDA