Datorii imense! Un parlamentar cere Guvernului să destituie ”toți incompetenții” din conducerea Complexului Energetic Hunedoara și Ministerului Energiei

Situația Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă. Fără bani, cu bunurile sub sechestru, la un pas de executare silită din partea creditorilor și, mai ales, fără perspectivă. Datoriile sunt imense și trebuie să mai restituie și ajutoarele financiare de care ar fi beneficiat ilegal, conform deciziei Comisiei Europene. Plecând de la aceste aspecte, un parlamentar hunedorean cere destituirea ”tuturor incompetenților” din conducerea CEH și Ministerul Energiei și trimiterea lor în fața organelor de anchetă.

Este vorba despre senatorul Carmen Hărău care, într-o interpelare adresată Primului Ministru, a ridicat din nou problema Complexului Energetic Hunedoara și a situației societății.

”La data de 8.11.2018, Comisia Europeană a emis Decizia privind ajutorul de stat SA 43785/C pus în aplicare în România pentru restructurarea Complexului Energetic Hunedoara. Conform acestei decizii, o serie de împrumuturi în favoarea CEH constituie ajutoare de stat acordate ilegal sau nerambursate de companie în termenul legal. (…) Aceste împrumuturi au fost în sumă totală de 285.118.535 lei. La această dată, Ministerul Finanțelor Publice, în calitatea sa de furnizor al ajutoarelor de stat, va trebui să stabilească suma totală (principalul și dobânzile de recuperare) care urmează să fie recuperată de la beneficiar”, se arată în interpelarea parlamentarului PNL adersată premierului.

Ministerul Energiei a recunoscut, spune Hărău, că în acest moment orice decizie privind continuarea activității CEH excede competențelor stricte ale Ministerului Energiei, neputând fi adoptată decât în consens cu MFP și ANAF, care au constituit sechestru asupra tuturor bunurilor din patrioniul CEH. De asemenea, în ecuație, spunn cei din Energie, intră și Ministerul Mediului și Autoritatea Fondului de Mediu, față de care CEH are o datorie de peste 2 miliarde de lei generată de neachiziționarea și nedepunerea la termen a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

”Suntem în situația ca totul să se închidă. Suntem în situația ca mii de oameni să rămână pe drumuri. Să nu mai îndeplinească condițiile de pensionare. Valea Jiului a rămas fără termoficare. Urmează Deva? Mii și mii de familii fără căldură cu cărbunele în jurul nostru. Totul din cauza unor incopmpetenți!”, arată Carmen Hărău.

Acesta este contextul în care senatorul hunedorean a solicitat Guvernului să aducă la aceeași masă, în regim de urgență, toți decidenții de care face vorbire Ministerul Energiei și să salveze CEH.

Dar parlamentarul mei cere ceva: ”Solicit Guvernului României să destituie toți incompetenții din structurile de conducere ale CEH și Ministerului Energiei și să-i trimită în fața organelor de anchetă. Solicit Guvernului României să ia toate măsurile necesare pentru salvarea de la dezastru a Văii Jiului și, implicit, a județului Hunedoara”.

CEH se confruntă cu grave probleme financiare. În data de 18 decembrie, oficialii Complexului Energetic Hunedoara au aflat că societatea nu intră în insolvență, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul declarat de reprezentanții societății energetice hunedorene la sentința Tribunalului Hunedoara.

Teoretic, CEH își continuă activitatea ca și până acum, dar problemele financiare grave vor urma abia după ce se va drumul la executările silite. Încă din 2016, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a obţinut în instanţă suspendarea executărilor silite cerute de creditorii societăţii până la judecarea cererii de intrare în insolvenţă. Cum legal nu mai există niciun impediment, este de așteptat ca partenerii de afaceri ai CEH care au deja sentințe definitive în acest sens să recurgă la executarea propriu – zisă a entității. Sunt peste 100 de cereri în acest sens pe numele Complexului Energetic Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA