Un singur proiect pentru Valea Jiului. Uniunea Europeană așează la aceeași masă toți factorii responsabili

Experții de la Bruxelles care săptămâna trecută s-au aflat în Valea Jiului au plecat, dar abia acum începe cu adevărat greul dacă vrem să atragem fonduri europene pentru dezvoltarea unitară a Văii Jiului. Factorii responsabili trebuie să se așeze la aceeași masă și să scrie proiecte viabile sau, mai bine zis, un proiect integrat pentru întreaga Vale. Universitatea Petroșani, care a fost gazda întâlnirii dintre oficialii locali și cei europeni, își oferă întregul sprijin, spune Rectorul instituției de învățământ superior, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.

Valea Jiului are viitor, dar numai dacă toți factorii responsabili vor învăța să conlucreze și doar cu sprijinul și implicarea Guvernului și Uniunii Europene. Specialiștii UE au venit aici pentru a le arăta oficialilor locali cum pot fi atrase fondurile europene special destinate zonelor miniere aflate în tranziție.

”Întâlnirea de săptămâna trecută care a avut loc la noi la Universitate eu zic că a a fost de importanță deosebită pentru Valea Jiului pentru că iată există aceste tipuri de fonduri destinate zonelor miniere în restructurare, fonduri provenite de la UE, și încă o dată au venit specialiști care să insiste și să ne spună în ce mod putem să atragem aceste fonduri. Trebuie ca, împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, să propunem și să scriem un proiect mare, de anvergură, pentru întreaga Vale a Jiului în așa fel încât toate primăriile să poată profita de acest proiect. Acesta se poate concentra pe realizarea unor locuri de muncă, fie prin parcuri industriale sau sub altă formă, sau crearea unor investiții mari, fie în turism, fie în alte elemente de infrastructură, care să aducă locuri de muncă și, bineînțeles, să atragă oameni înspre Valea Jiului și să reducă această depopulare continuă a Văii Jiului”, a explicat Rectorul Universității Petroșani, Radu Sorin.

Iar Universitatea Petroșani își oferă întregul sprijin și toate cunoștințele specifice pentru scrierea unui proiect sustenabil.

”Colegii noștri sunt dispuși la sprijinirea redactării acestor proiecte. Noi, din păcate, nu avem chiar un colectiv specializat – și acesta gtrebuie să-l formăm în scurt timp – dar avem colegi care au scris proiecte și care au obținut finanțare pe diferite axe ale UE. Cred că, cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și cu sprijinul specialiștilor din fiecare primărie în parte, putem asigura acest know-how și să redactăm proiecte sustenabile pentru Valea Jiului. Se încearcă un proiect – platformă pentru Valea Jiului, care ar fi binevenit și cel mai indicat pentru această zonă. Valea Jiului are șanse numai dacă se implică toți factorii și asta înseamnă orimăriile, Consiliul Județean, sprijin de la Guvern, sigur și de la UE. Numai prin colaborarea tuturor acestor factori putem să oprim această perioadă destul de delicată pentru Valea Jiului”, a mai spus prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.

Pentru a susține diversificarea economică și tranziția tehnologică a regiunilor carbonifere, Comisia Europeană a lansat în 11 decembrie 2017 ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție”, una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”.  Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale   și de mediu. Ea este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală.
România a aderat la această platformă la începutul anului 2018 și,  în acest fel,  Valea Jiului ar fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.

Carmen COSMAN – PREDA