Recunoaștere la nivel internațional. Medalii și diplome de excelență pentru studenții din Petroșani, la Euroinvent

Studenții din Petroșani au reușit să cucerească exigentul juriu de la Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării – EUROINVENT, competiție ajunsă deja la cea de a XI-a ediție. Șase medalii  și patru Diplome de excelență au obținut reprezentanții Universității Petroșani. Două dintre medalii sunt din aur, iar invențiile i-ar putea ajuta pe cei cu probleme de mobilitate la nivelul brațelor și chiar în caz de amputare a unui membru superior.

Evenimentul, derulat în perioada 16-18 mai 2019, a fost organizat la Palatul Culturii din Iași și este singura manifestare de inventică din România care se desfășoară sub auspiciile Federație Internaționale a Asociațiilor Inventatorilor – IFIA. Cele 90 de standuri ale expoziției au cuprins peste 600 de invenții și proiecte de cercetare, grupate în 14 categorii, la eveniment participând cercetători și inventatori din peste 20 de țări.

”Universitatea din Petroșani a participat cu 10 exponate: 5 brevete de invenție și cinci teme de doctorat. Dintre acestea, 6 au primit medalii. Am primit 2 medalii de aur, o medalie de argint și trei medalii de bronz, iar celelalte patru au primit premiul de excelență. Medalie de aur a primit invenția <<Dispozitiv pentru recunoașterea intenției de mișcare a brațului drept și realizarea unui exoschelet pentru susținerea mișcării persoanelor care au probleme de mobilitate>>. Este și un proiect de cercetare doctorală, este al patrulea an de lucru, iar anul acesta a fost înregistrat și brevetul respectiv. L-am propus ca brevet de invenție pentru a-l putea aduce la o formă de prototip care să fie testat clinic și apoi să fie și realizat în producție de masă. A doua medalie de aur a fost pentru un proiect de cercetare doctorală, care presupune utilizarea unei căști neuronale pentru conducerea unui braț artificial, care poate să fie un braț ce înlocuiește brațul uman în caz de amputare sau un braț care să poată fi utilizat de persoanele care au probleme de paralizie și nu pot să facă mișcările cu mâinile proprii și atunci pot să le facă cu un braț care să îi ajute la diverse activități casnice sau de altă natură”, a explicat – prof.univ.dr.habil.ing  Monica Leba, director al Școlii Doctorale din cadrul Universității Petroșani.

În fotografia atașată găsiți amănunte și despre toate celelalte premii obținute de Universitatea Petroșani la Euroinvent. (Carmen COSMAN – PREDA)