Apă potabilă pentru Straja de la Valea de Pești

Foto: Turism Club

Stațiunea Straja va avea apă potabilă de la Valea de Pești, spun reprezentanții Apa Serv Valea Jiului SA. O stație care a fost reabilitată cu fonduri europene, iar investiția își dovedește tot mai mult utilitatea.

După rețeaua de canalizare, stațiunea Straja va avea și rețea de apă potabilă. Și asta după ce factorii responsabili s-au așezat la aceeași masă pentru a discuta și a găsi cele mai bune soluții în acest sens. Iar Straja se dovedește exemplu care arată că se poate, atunci când există conlucrare.

”Straja se dovedește un exemplu că, cu pașini mărunți, reușim să ajungem la servicii de calitate. Ca să îmbunătățim acest serviciu de calitate, împreună cu Consiliul Local, împreună cu Consiliul Județean, împreună cu reprezentanții celor 200 de cabane din zonă, a fost o gândire comună să aducem apă potabilă în Straja. În momentul de față, după toate analizele pe care le-am făcut, sursa cea mai bună, cea mai sigură din punct de vedere calitativ și cantitativ este sursa Valea de Pești, care a fost reabilitată pe fonduri europene. Dacă nu era reabilitată, nu puteam vorbi acum de posibilittea de a aduce o cantitate de apă suplimentară în Straja. Sursa principală ce va alimenta masivul Straja va fi stația de tratare Valea de Pești care de 4 ani nu a fost oprită. Este o apă care este livrată din Valea de Pești pentru aproximativ 70% din populația Văii Jiului, o sursă super – monitorzată  de către noi, de către DSP, de toate organele. Deci, pe viitor în Straja va fi o apă 100% potabilă”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA.

De precizat că staţia de tratare a apei de la Valea de Peşti a fost modernizată din temelii, proiectul fiind finalizat în urmă cu circa 4 ani, iar odată cu finalizarea acestui obiectiv de investiţii, de peste 13 milioane de lei, s-a încheiat, practic, prima etapă a proiectului major privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată, executat cu fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene.

Investiția de amploare a transformat total acest important obiectiv al SC Apa Serv Valea Jiului, care a devenit o adevărată uzină, care a beneficiat la acel moment de cea mai modernă tehnologie în domeniu la nivel european.

În cadrul contractului de investiţii de la Valea de Peşti, în valoare totală de 13.367.606,62 lei fără TVA, au fost realizate mai multe lucrări, respectiv: reabilitarea integrală a staţiei de tratare Valea de Peşti (cu o capacitate de 34.560 mc/zi), inclusiv realizarea unui sistem modern de tip SCADA şi reabilitarea captării Lazăru (cu o capacitate de 300 l/s). Beneficiarii direcţi sunt locuitorii din Valea Jiului, iar rezultatul investiției constă, așa cum s-a precozat la acel moment, în calitatea crescută a apei potabile furnizate.

Carmen COSMAN – PREDA