Ce se întâmplă când toți ”actorii” din administrație se așează la aceeași masă și vorbesc un limbaj comun. Aplicație pentru primirea de asistență tehnică din partea UE!

După mult timp, reprezentanții administrațiilor publice din Valea Jiului s-au așezat la aceeași masă și au vorbit un limbaj comun. Iar din colaborare se pot naște lucruri benefice pentru această zonă, care trece printr-un accentuat proces de tranziție economică. I-au ajutat să se ”unească”, să găsească limbajul comun și ONG-urile naționale, dispuse să se implice nu doar la nivel declarativ.

Industria minieră trebuie înlocuită, trebuie pus altceva în loc, iar alte zone miniere din Europa și din lume au demonstrate că se poate, că există viață duupă minerit. Nu într-un an, nu în doi, dar comunitatea nu este condamnată la moarte economică și socială. Iar primarii Văii Jiului au înțeles ă îmmpreună, ei, noi, putem construi un viitor al Văii Jiului. Și o spun și reprezentanții ONG-urilor națioanle, care și-au oferit tot know-how-ul, tot sprijinul pentru acest lucru și au fost prezenți mereu și mereu aici, în zona afectată de restrângerea industriei extractive, industrie altă data considerată motorul economic al regiunii.

”Noi credem că actorii relevanți – autorități locale, mediul universitar, ONG-urile locale, mediul de afaceri, încep să fie din ce în ce mai pregătite pentru această tranziție. De fapt, evenimentul de astăzi (n.r. lansarea raportului “Tranziție justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă și durabilă”) este un nou prilej să îi aducem împreună, să discute despre potențialul Văii Jiului.

Luna trecută, toate administrațiile din Valea Jiului s-au întâlnit de cinci ori și au lucrat la o aplicație pe care au depus-o la secretariatul Comisiei Europene pentru primirea de asistență tehnică pentru identificarea și dezvoltarea de proiecte. Este prima oară după multă vreme când autoritățile au lucrat împreună pentru depunerea acestei aplicații. Aplicația a fost însoțită de cinci scrisori de sprijin: din partea ONG-urilor Bankwatch și Greenpeace, din partea ONG-urilor locale, din partea Universității Petroșani, din partea Consiliului Județean și din partea Ministerului Fondurilor Europene. Deci  premisele sunt foarte bune și ne bucurăm foarte mult să vedem că există interes, că lumea se implică și, de fapt, lucrurile acestea ne-au plăcut nouă foarte mult când am venit în Valea Jiului. Am văzut această efervescență și această dorință de schimbare”, a declarat Vlad Cătună – coordonator de campanii Greenpeace România.

Primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, este unul dintre edilii care a înțeles repede că, fără fonduri europene care să finanțeze proiectele comunității locale, dezvoltarea este imposibilă. Banii de la bugetele locale sunt insuficienți și nu pot rezolva mare lucru. Iar împreună primarii pot reuși să dezvolte unitar zona, prin proiecte comune.

Lucian Resmeriță – Primarul Lupeniului: ”Încep să se vadă rezultatele pe care ni le-am dorit Într-adevăr lucrurile se mișcă și este bine că se mișcă. Nu se mișcă atât de repede cum ne-am dori noi, care, evident, am vrea să vedem rezultatele cât mai repede. (…) Urmează să facem analize, să ne gândim, astfel încât să mergem cu cel mai bun rezultat. Scopul nostru este acela de a obține fonduri europene pentru Valea Jiului și cu siguranță le vom obține. Avem această certă promisune, dar noi trebuie să mergem foarte bine pregătiți și, în mod deosebit, trebuie să mergem foarte uniți. Trebuie să avem programe integrate, în care să fie inclus și omul, și societatea, și școala, și spitalele și tot ceea ce înseamnă infrastructură. (…) Ne interesează Valea Jiului, în integralitatea ei, și trebuie să găsim soluții. Alte orașe care au fost în situația naostră au găsit soluții. Trebuie să găsim și noi”.

Carmen COSMAN – PREDA