Cum a ajuns prețul apei să fie majorat. Banii europeni au inclus și un plan tarifar

Cele mai multe nemulțumiri ale oamenilor din Valea Jiului, când vorbim despre Apa Serv, sunt legate de prețul la apă. Un preț care se majorează periodic și asta pe fondul derulării proiectului european de reabilitare a rețelelor. Odată cu semnarea contractului a fost asumat și un plan tarifar, însă în contrapartidă vorbim despre zeci și sute de milioane investite care au adus o siguranță în funcționarea sistemului.

”Toată lumea zice ”Cade apa pe noi”, dar este apă brută care trebuie tratată. Condițiile privind calitatea apei potabile față de acum 20 de ani s-au schimbat”, spune directorul general al Apa serv Valea Jiului, Cristian Ionică. Iar apa de la robinete respectă toate normele în domeniu. O certifică analizele făcute periodic în mai multe puncte, analize absolut necesare și obligatorii.

Dar, ca să se ajungă aici a fost nevoie de investiții, cele mai mari făcute cu fonduri eurpene. Iar procentele de ajustare a tarifelor sunt stabilite și cuprinse în planul de strategie tarifară. Acesta este parte integrantă a contractului de finanțare pentru proiectul major în sistemul de alimentare cu apă și canalizare, contract semnat în luna mai 2017. În plus, tariful este asumat de toate unitățile administrativ teritoriale care fac parte din ADI Apă și aprobat de această structură, în timp ce operatorul are obligația de a respecta toate condiționările contractului de finanțare, inclusiv politica tarifară.

”Conform politicii tarifare, prețul apei a crescut cu 20 de bani, iar canal tot cu 20 de bani. Sunt niște condiționalități care au trebuit respectate ca să obținem acei bani (n.r. fondurile europene). La un consum mediu de 3 mc de persoană pe lună, înseamnă 60 de bani. Într-adevăr este o creștere dar, dacă ne uităm în spate, valoarea investițiilor de zeci și sute de milioane ne-a adus o siguranță în funcționarea sistemului. Avem exemplu ce înseamnă o stație care nu a fost reabilitată – stația Taia, care înseamnă restricții 3 zile consecutiv, care înseamnă o creștere a reclamațiilor într-un procent de 60 – 70% și asta doar pentru că au fost restricții pe timp de noapte. În contrapartidă, avem ce înseamnă partea de Petroșani, care este alimentată de stația Jieț, care lucreaeză în aceleași condiții de turbiditate, în aceleași condiții de apă și în 4 ani a  fost oprită doar pentru lucrările de mentenanță programate, care sunt în așa fel făcute încât să nu afectăm alimentarea populației. Să nu mai zic de Valea de Pești. În perioada de când a fost reabilitată s-a golit de două ori lacul, lucru care nu s-a întâmplat de aproape 50 de ani, dar s-a  întâmplat acum, de două ori într-un an și jumătate. Nu a fost resimțit absolut deloc acest lucru, pentru simplul fapt că tot ce înseamnă Valea de Pești a însemnat reabilitare totală, schimbat flux tehnologic, schimbată toată tehnologia de tratare a apei. (…) Cred că acei 60 de bani la un consum mediu de 3 mc este incomparabil cu ce s-a realizat. Dacă nu făceam aceste investiții, ajungeam la nivelul anilor 70 – 80 când aveam apă în care aveam 2-3 ore de apă pe zi. Toată lumea zice ”Cade apa pe noi”, dar este apă brută, care trebuie tratată. Condițiile privind calitatea apei potabile față de acum 20 de ani s-au schimbat, ne-am aliniat condițiilor europene”, a epxlicat directorul Apa Serv Cristian Ionică.

Vor mai urma alte creșteri? Da, dar mici și doar anul viitor, a spus sursa citată.

Cristian Ionică: ”Odată cu semnarea contractului ne-am asumat un grafic de preț pe fiecare an în parte, până în 2020. Va mai fi o creștere chiar în ultimul an, dar creșterile sunt până în 10%. Este prins în politica tarifară, dar nu creșteri spectaculoase, pentru să se știe care este gradul de suportabilitate în Valea Jiului, iar la stabilirea acestor tarife s-a ținut cont de multe elemente”.

În totalitatea sa, componența tarifară cuprinde următoarele cheltuieli, conform datelor oficiale:

  • producție și operare (prețul apei brute, energie electrică, reactivi stație de tratare, substanțe de dezinfectare a apei)
  • mentenanța – întreținerea rețelelor de apă și canal, stații de tratare și stații de epurare, rezervoare de înmagazinare a apei, captările
  • cheltuieli de protecție a mediului – avize, analiză apă și analiză nămol, cheltuieli certificare laborator analiză și canal
  • dezvoltare și investiții – lucrări de reabilitare, modernizări, studii de fezabilitate
  • amortizare
  • salarii
  • obligații bugetare aferente salariilor

De precizat că, pentru a livra apă potabilă, ApaServ Valea Jiului SA plătește, la rândul ei pentru apa brută, pe care o tratează și ulterior o furnizează populației, către Apele Române.

Carmen COSMAN – PREDA