O finanțare cel puțin dublă și o bază sportivă la carte. Eforturi ca echipa de rugby Știința Petroșani să ajungă din nou în primul eșalon valoric

O bază sportivă ca la carte, cu locuri de relaxare și recuperare pentru sportivi, dar și intensificarea eforturilor pentru accederea echipei de rugby din Petroșani în primul eșalon al acestei ramuri sprtive, respectv în SuperLiga CECBank. Acestea au fost temele discutate miercuri la Petroșani de oficialii Federației Române de Rugby cu Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ. dr. Ing. Radu Mihai Sorin, primarul municipiului, Tiberiu Iacob –Ridzi, dar și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. Federația a fost reprezentată chiar de președintele Alin Petrache, care a fost însoțit de secretarul general al forului, Florinel Matei, iar la discuții au participat și Emil Drumea – directorul Clubului,  respectiv Adrian Costache – antrenorul echipei.

Practic, se caută soluții, în special soluții financiare, pentru accederea echipei de rugby Știința Petroșani, cu o lungă și glorioasă tradiție, în SuperLiga CECBank. Știința Petroșani este la această oră vice-campioana en-titre a Diviziei Naționale de Seniori, dar nu este ănsă suficientă valoarea sportivilor, fiind nevoie de fonduri importane pentru realizarea acestui deziderat. Acum, finanțarea asigurată de Ministerul Educației Naționale pentru întregul club sportiv este de sub un milion de lei, iar suma necesară în liga superioară ar fi dublă. În plus, o bază sportivă modernă este absolut necesară, iar pentru acest proiect  se dorește obținerea de finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI). Costurile estimative se cifrează la 3 – 4 milioane de euro.

În prezent vicecampioană a Diviziei Naționale de Seniori, Știința Petroșani a avut sansă promovării în ultimii ani în SuperLiga, în urmă câștigării DNS, lucru care nu a fost posibil din cauza lipsei fondurilor, scrie super-liga.ro.

”CS Știința Petroșani s-a înființat în 1948, în același timp cu apariția Institutului de Mine din Petroșani, ca în 1959 să promoveze pentru prima dată în elita ovalului autohton. De-a lungul evoluției în primul eșalon, Știința a obținut cea mai bună performanță în sezonul 1971/1972, când devine vicecampioană națională, după o finală pierdută cu Timișoara. Acestei performanțe i se alătură și trei clasări pe locul trei al podiumului, în sezonul 1974/1975, 1984/1985 și 1987/1988. CS Știința Petroșani a câștigat Cupa României în 1993 (15-11 cu Steaua), 1991 (16-9 cu Farul), 1983 (6-3 cu Politehnica Iași)”, notează site-ul de profil.

Iată declarațiile la finalul discuțiilor de astăzi:

Tiberiu Iacob – Ridzi – primar Petroșani: ”Este o discuție legată de baza sportivă de la Universitate. Se poate face un parteneriat între autoritățile publice locale, județene și Universitate pentru o finanțare a echipei de rugby, dar și o renovare totală a bazei sportive prin  CNI. Astăzi am discutat aceste aspecte cu reprezentanții Federației Națioanale de Rugby și cred că echipa de aici este îndreptățită să revină în primul eșalon al rugby-ului românesc”.

Alin Petrache – președindetele Federației Române de Rugby: ”Încercăm să promovăm echipa din Petroșani în priul eșalon valoric. Cred că echipa din Petroșani are maturitatea de care are nevoie, cred că are stil de joc și cred că, unite, puterea din partea primăriei, cu Consiliul Judeețan și împreună cu Universitatea, care ține de foarte mult timp această flacără aprinsă,  Petroșaniul poate reajunge și intra în primul eșalon valoric. Eu îmi aduc aminte, când eram jucător și veneam la Petroșani, aveam niște meciuri extrem de grele. Cred eu că Petroșaniul merită, prin tot ceea ce înseamnă acest campus universitar, această universitate de aici, să fie din nou în primul eșalon valoric. Din punct de vedere al tuturor celor cu care ne-am văzut – Consiliul Județean, Universitate, Primărie – cu siguranță toate converg pentru a intra Petroșaniul în primul eșalon valoric, pentru că poate este singura echipă care poate în acest moment să reînnoade ceea ce a fost istoria veche rugbystică pe care o are Petroșaniul. Cu puțin imblod, cu puțin ajutor și mai ales cu sprijinul nostru ca  parte federativă, cu siguranță vom putea să reușim”.

Radu Sorin Mihai – Rectorul Universității Petroșani: ”Am căutat soluții, împreună cu dl. președinte al Federației Române de Rugby și cu secretarul general al Federației, cu administratorul public al județului Hunedoara și cu primarul municipiului ca, pe fonduri europene sau naționale să revigorăm toată baza sportivă, să o modernizăm, iar apoi să căutăm soluții, pentru că avem potențial, să promovăm în Superligă cu echipa de rugby Știința Petroșani. Nu numai că găsim soluții împreună, dar deja să le materializăm în așa fel încât până la finalizarea szonului și începerea sezonului de anul viitor deja să avem niște realizări, niște proiecte de dezvoltare concrete, care să ne permită apoi acest deziderat de a reveni în SuperLigă.Avem tradiție, avem jucători, avem antrenor și director de club, mai ales de când clubul a revenit în subordinea Universității și nu mai este în subordinea Ministerului Educației Naționale, creem premisele pentru dezvoltarea acestui sport petroșenean. (…) Este nevoie de jucători tineri și valoroși, care să crească aici, o finanțare dublă față de cea vem la ora actuală din partea Ministerului Educației Naționale, pentru că toate costurile din SuperLigă sunt duble față de Liga Națională.  Pe tot clubul Știința Petroșani, nu numai pe rugby, primim aproape un milion de lei pe an acum. Deci ne-ar trebui un minim de 2 milioane de lei pentru a juca în SuperLigă și a ține și celelalte două secții la clubul sportiv. Pentru renovarea bazei, sala de sport și crearea altor condiții, cu sală specială pentru forță, antrenament și poate chiar 2- 3 locuri de relaxare, dacă s-ar putea, și de tratament avem nevoie de 3-4 milioane de euro”

Costel Avram – administratorul public al județului Hunedoara – ”Delegația de la Federația Română de Rugby a venit pentru a vedea exact cum stăm cu echipa Știința Petroșani, ce se poate face pentru viitor. Toată lumea așteaptă, având în vedere că Știința Petroșani a dat mari jucători, există loc pentru performanță aici, la Petroșani, să vadă cu ce pot ei să ne ajute și cu ce putem noi să ne ajutăm. De aceea, astăzi a fost inclusiv primarul municipiului Petroșani și am discutat despre o eventuală accedere în SuperLigă. Ca să ajungi acolo îți trebuie bani și, în același timp, îți trebuie și jucători. Faptul că antrenorul Științei Petroșani, Adrian Costache, începând de luna aceasta este în staff-ul tehnic al Naționalei sub 20 de ani este un ajutor foarte mare pentru noi și o apreciere pentru munca pe care a depus-o aici, la Petroșani. Faptul că este acolo, poate să ne aducă și ceea ce nu avem noi, la Petroșani: jucători. Eu cred că discuția de astăzi a fost foarte eficientă și cred că anul viitor Știința Petroșani poate juca în Superligă. Iara acolo, întâi să ne menținem i apoi Știința Petroșani să dea jucători de valoare cum a  dat în anii trecuți. Toată lumea vrea ca Știința Petroșani să fie acea echipă puternică, cum a fost odată”

Adrian Costache, antrenor Știința Petroșani: ”Este o provocare, atât pentru echipa din Petroșani, cât și pentru mine, personal. De șanse să vorbim este prematur, pentru că întâlnim echipe foarte puternice. Dacă ne reușește acest proiect, prima dată am vrea să rezistăm, din tote punctele de vedere, în SuperLigă, fiindcă este o provocare, este o întrecere nebună, la nivel național. Noi venim după o poziționare destul de bună în Divizia Națională de Seniori, Liga a II-a, doar că acolo vom întâlni echipe extrem de pregătite, extrem de puternice, și, un lucru deloc de neglijat, faptul că au foarte mulți jucători străini în componență. Noi vom mege pe români, pe tineri, încercăm să încurajăm sportivii români. (..) Este visul oricărui antrenor, este visul oricărui sportiv să aibă un mediu de pegătire în care să se poată dezvolta. O bază în acest oraș ar fi pentru noi o mană cerească, ar fi un motiv în plus pentru a ne putea pregăti mai bine, pentru a putea face față rigorilor impuse de Superligă. (…) Din ce în ce mai greu sportivii vin la acest sport, fiindcă este un sport greu și, din păcate, mai slab remunerat. Unul dintre planurile mele, care din păcate a eșuat anul acesta, a fost crearea unui centru de excelență pentru sportivi în Petroșani, clasa a IX-a, pe care să-i creștem în spiritul rugby-ului până în clasa a XII-a, bineînțeles având continuite la Universitate și la echipa de rugby de seniori a clubului din Petroșani. Să sperăm că se va realiza”.

Carmen COSMAN – PREDA