A fost adoptată ordonanța pentru protecția socială a minerilor disponibilizați

Foto: Arhiva

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri ordonanța de urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024.

Anunțul a fost făcut, inițial, de președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean, informat la rândul său de Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Actul normativ înlocuiește Ordonanța 36/ 2013, a cărei aplicabilitate a expirat la finele anului trecut, și face referie la angajații disponibilizați prin programe de concedieri colective de la Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului și Complexul Energetic Hunedoara.

Ulterior, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, a confirmat informația.

După cum am promis încă dinainte de învestirea Guvernului Ludovic Orban, a fost rezolvată problema minerilor blocați în subteran la Paroșeni și Uricani. Astăzi a a fost adoptată ordinanța de urgență pentru acordarea veniturilor de completare pentru cei are urmează să fie disponibilizați. Ordonanță de urgență inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Urmează să fie elaborate normele de aplicare printr-un ordin comun de ministru între Ministerul Economiei și Ministerul Muncii și cei care așteaptă această prevedere legală pentru a  debloca situația privind veniturile de completare la care sunt îndreptățiți, vor beneficia de aceste drepturi, așa cum este normal să se întâmple”, a declarat Dancă la sfârșitul ședinței de Guvern.

În ședința de săptămâna trecută, Executivul condus de Ludovic Orban, a analizat, în primă lectură, acest proiect de ordonanță de urgență, care a intrat apoi pe circuitul legal de avizare, și a fost cuprins pe ordinea de zi a ședinței de astăzi.

Peste 100 de mineri de la Paroșeni și Uricani au protestat, 11 zile, autoblocați în subteran, din cauză că au fost mințiți în repetate rânduri de ex-ministrul PSD Orlando Teodorovici, cu privire la adoptarea unui act normativ care să înlocuiască Ordonanța 36. Chiar Teodorovici, este cel care a dat aviz negativ ordonanței care reglementa venitul în completare şi stagiul de cotizare în grupa respectivă de muncă în cazul persoanelor disponibilizate. Același demnitar care promitea ferm în Valea Jiului și, apoi, după vreo două săptămâni, la Guvern, la o întâlnire cu sindicatele, că actul normativ va fi adoptat. Chiar dacă au avut mai mult de 10 luni la dispoziție, acest lucru nu s-a întâmplat decât după schimbarea Gvernului PSD cu cel PNL, care a aprobat actul normativ cu prioritate.

Pe fondul protestelor, înainte chiar de votul de învestitură, Ludovic Orban a declarat că le garantează minerilor că, după învestirea noului guvern, va da ordonanţa de urgenţă care să le asigure măsurile de protecție socială după disponibilizare.

Actul normativ adoptat miercuri îl puteți citi AICI

Carmen COSMAN – PREDA