Vizită administrativă într-o mină care a reușit să revină pe linia de plutire. Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Oamenii aceștia fac o muncă eroică și titanică”

Mina Livezeni este unitatea extractivă care a reușit să revină pe linia de plutire, să scoată la suprafață cărbune de calitate, după ce, în urmă cu doar câteva luni, producția de huilă de aici a scăzut dramatic. O mină care are viitor și unde minerii fac o muncă eroică. A spus-o primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, care marți a fost din nou în adâncul pâmântului, acolo unde trudesc minerii și unde se luptă, zi de zi, cu neajunsurile unui sistem, unui domeniu subfinanțat. Iar asta se vede în lipsa acută de materiale.

Mina Livezeni este cel mai mare angajator din Petroșani, iar soarta ei nu poate fi lăsată la întâmplare. Dar, Tiberiu Iacob – Ridzi a fost în subteran să se întâlneasă și cu foștii lui colegi, cu angajații mai noi, care nu erau în industria extractivă când actualul primar lucra, la rândul său, în mină.

Pentru Tiberiu Iacob – Ridzi, vizitele în subetran, pe mandatul său, erau o obișnuință. Practic, în fiecare an cobora în mină cel puțin o dată. Acum a  trebuit să aștepte doi ani, pentru că în ultima perioadă cererile sale au fost refuzate de administrația CEH.

”După doi ani de zile mi s-a dat voie să cobor în mină. Am coborât pentru că aveam acest obicei, să cobor în fiecare an măcar o dată. Mina Livezeni este cel mai mare angajator din municipiul Petroșani și, în calitate de primar, mă interesează foarte mult ceea ce se întâmplă cu această exploatare minieră. Eu am lucrat la Mina Livezeni și vin cu mare drag să mă reăntâlnesc cu foștii colegi și cu noii colegi. Am lucrat acum 20 de ani în această mină și am rămas plăcut surprins de ceea ce am văzut jos în abataj. Am fost la toate punctele de lucru, am fost inclusiv la panoul 4 Nord, unde se pregătește frontul pentru un nou abataj, pentru un nou complex, am fost și la 100, acolo unde este deja complexul mecanizat în funcție. Oamenii aceștia fac o muncă eroică și titanică. Pe lângă faptul că se confruntă cu o lipsă acută de materiale, condițiile din subteran sunt foarte grele”, a spus primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

A fost și în stratul 13, cel care nu de mult avea probleme. Acum se exploatează și de acolo se dă un cărbune de foarte bună calitate. La stratul 13 s-a vorbit despre ”erori” umane, dar edilul contraatacă: ”E ușor să spui că sunt erori când tu nu spriini cu materialele necesare și cu tot ceea ce este necesar pentru un proces de producție normal. Eu cred că u a fost vorba despre eroare. A fost vorba despre lipsa materialelor și a tuturor pieselor necesare. Dar astăzi mina Livezeni trăiește pentru că există stratul 13. Deci s-a dovedit că nu este o eroare”

Lipsă acută de piese de schimb și materiale

S-ar întoarce, probabil, să lucreze în subteran, dacă nu ar fi primar, cu toate greutățile cu care se confruntă sistemul extractiv din Valea Jiului. Iacob – Ridzi recunoaște însă că mineritul nu este o activitate ideală pentru un tânăr în condițiile de acum

Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Probabil că da, dar sigur că nu este un ideal pentru un tânăr să lucreze în subteran în condițiile de acum. E foarte greu. De asta spun că ei fac minuni în mină. Lucrează în condiții foarte grele. E foarte greu. Mica mecanizare are de suferit, ca și marea mecanizare. E vorba de lipsa de piese de schimb, de materiale, dar faptul că se menține în viață această activitate este numai meritul lor, al oamenilor care fac eforturi colosale ca mina să meargă în continuare. Mina are viitor”.

Lispurile sunt recunoscute deschis de directorul expoatării miniere, Gheorghe Buda, care l-a însoțit pe edilul din Petroșni în subteran, alături de inginerul șef și șeful de sector.

Acum mina merge bine. Avem un abataj în exploatare. Dacă îl pregătim și pe al doilea, și ne dorim toți să prindem măcar un an cu două abataje în exploatare, o să fie foarte bine. (…) Ne lipsesc în primul rând materialele de stringetă folosință, aprovizionate la timp și chiar calitatea omului. Mulți meseriași au plecat din sistem și încercăm să reformăm tinerii care au venit. Au viitor din punctul meu de vedere”, a declarat directorul EM Livezeni Gheorghe Buda.

Mina Livezeni dă zilnic 700 – 800 de tone de cărbune din abatajul respectiv și pregătirile aferente, iar Buda spune că se poate aunge la peste 1000 de tone ppe zi în momentul în care se va pregăti și al doilea abataj.

În anii ’90 de la Livezeni se extrăgeau și 3.000 de tone de huilă zilnic, dar cu o forță de muncă mult mai numeroasă și în cu totul alte condiții. Acum mai sunt 833 de angajați, care trudesc zi de zi să aducă huila la lumină.

Carmen COSMAN – PREDA